HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept mihoen met gedroogde tomaat en gehakte pinda’s

Klaar ben ik ermee. Helemaal. Ik ben sowieso geen wintermens, maar dit geglij en geploeter ben ik zat. De mooie plaatjes zijn binnen, de fotografen hebben voor de komende tien jaar weer kerstkaartmateriaal, dus van mij mag het gaan dooien en dan vooral hard. Een graadje of twintig is te veel gevraagd, dat weet ik, maar als ik zo de berichten zie, moet ik al blij zijn met twee, wat die witte ellende niet in grijze blubber doet veranderen, laat staan verdwijnen.
De kou doet iedereen verlangen naar erwtensoep en boerenkool en hutspot, terwijl ze tegelijkertijd willen afslanken. Zit je toch mooi in een spagaat op het ijs.

Goed, er bestaat light rookworst, en ik schreef al over de light aardappel, maar wie denkt dat hij daarmee zijn gewicht naar beneden krijgt is wel heel naïef. De lieverds die die producten kopen zien er vast een vrijbrief in om beetje meer te nemen. Dat had je met light sigaretten ook. Gewoon minder van de oude vertrouwde dingen eten, dat werkt tenminste. En proberen de rookworst uit je culinaire systeem te bannen – er is weinig vlees zo godsgruwelijk vet.
Trouwens, die oude vertrouwde dingen, daar ga nu ook al van grommen. Zal ik lekker stoofpotten opzetten? Suddervlees maken, kloeke wintergerechten, verwarmde quiches bakken, koekjes, taart, chocolademelk met rum erbij, koffie met calvados? Ga weg. Ik wil protesteren. Bij Erwin Krol, bij Helga de Leur, bij Wodan en de lieve Heer, bij Al Gore zelf. Warm die globe eens op! En omdat dat onzin is, grijp ik naar de exotica; ik ga tropisch koken. Culinaire duivelsuitdrijving; die duivel is mijn eigen gramschap. Gember, chilipeper, sesamolie, koriander, het zijn allemaal de toveringrediënten voor mijn zelfexorcisme.
Bereid de mihoen zoals de verpakking aangeeft, maar spoel hem daarna meteen koud om hem niet te gaar te laten worden. Laat uitlekken en meng met de sesamolie. Fruit de gember en knoflook in de neutrale olie tot de knoflook goudbruin wordt. Voeg bijna alle lente-ui, chilipeper, suiker, de wortelrasp en de helft van de taugé toe en roerbak 1 minuut. Doe er de mihoen, sojasaus en gedroogde tomaat bij en warm grondig door. Bestrooi met de resterende lente-ui, taugé, pinda’s en koriander.

Mihoen met gedroogde tomaat
Voor 4 personen:

350 gram mihoen
1 eetlepel sesamolie
3 cm verse gember, gehakt
2 tenen knoflook, gehakt
3 eetlepels neutrale olie
4 stengels lente-ui, in dunne ringetjes
1 à 2 rode pepers, gehakt
1 eetlepel suiker
handje geraspte wortelsliertjes
200 gram taugé
4 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels gedroogde tomaat in olie, in flintertjes
2 eetlepels gehakte pinda’s
handvol korianderblad

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept mihoen met gedroogde tomaat en gehakte pinda’s

  1. Heb gisteren dit gerecht gemaakt. Het was erg lekker en komt zeker vaker op tafel. 350 gram vond ik wat veel. 250 gram mie lijkt me genoeg. Volgende keer doe ik er wat meer gedroogde tomaat in. Prima smaakcombinatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.