HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept minestrone

Van alen en van emmers Oioioi – zo roepen Italianen wanneer ze au bedoelen, of ach. En een dramatisch gejammerd oioi is duidelijk op zijn plaats als ik de uitslag van de Italiaanse verkiezingen zie. Ooit woonde ik in het land. Ik heb er leren zien waarom nette mensen op iemand als Berlusconi stemmen. Zij bewonderen zijn doortrapte handigheid. Heus, alen in emmers snot mogen bij veel Italianen op applaus rekenen.

Het werd mij duidelijk gemaakt toen wij de Palio, een beroemde paardenrace, in Siena meemaakten, in gezelschap van volbloed Sienezen. Sappig verhaalden zij over het geritsel en het slijmen, het konkelefoezen en het met grof geld omkopen waarmee de wijkaanvoerders, de hotemetoten en de van Sardinië aangevoerde jockeys proberen de uitslag op voorhand te bepalen. Waarna het volstrekt ongeschikte parcours (een scheef schelpvormig plein met hoeken) en het ongezadelde rijden, plus het feit dat ook een paard zonder jockey kan winnen die uitslag weer ongewis maken. In onze allerbeste boerenkoolse oprechtheid reageerden wij ontsteld op de verhalen. Zo’n prachtige traditie verpesten door omkoping? Che vergogna! Verbazing kregen we retour. Dat hoorde er toch bij?

Vandaag natuurlijk een Italiaans recept. Niet voor aal, ook niet voor pasta in snotterige saus. Ik dacht nog even aan olijven, aangezien de coalitie van Prodi ‘Uniti nell’Ulivo’ heet, ‘verenigd in de olijf’. Maar daar zie ik ook niks in. En de linkse politiek vertalen naar tomatensaus, mwah. Nee, het moet een stevig gerecht zijn, een oprechte schouders-eronder-hap. Ah, ik weet het al. Laatst maakte ik weer eens een minestrone. En het viel me op hoe verdraaide makkelijk en snel dat ging, en nog lekker was ook.
Snijd de selderij, wortel en ui redelijk klein. Verwijder van de kool de stronk en snijd in repen. Bak de groenten op hoog vuur een minuut of wat in een scheut olijfolie. Doe er dan de tomaten, de bonen met hun vocht, de bouillonblokjes en 1/2 liter water bij. Kook een kwartier en voeg er dan de kruiden en de pasta toe. Kook tot die al dente is en serveer. Liefhebbers gieten aan tafel goede olie in de soep, andere strooien met geraspte kaas, maar dan wel echte Parmigiano Reggiano of Pecorino.

Minestrone voor 4:
2 stengels selderij
2 worteltjes
1 ui
2 tenen knoflook
1/4 savooienkool (‘groene’)
olijfolie
3 gepelde tomaten uit blik, in stukjes
1,5 bouillonblokje
1 literblik witte bonen
handjevol bladpeterselie
handjevol basilicum
takje rozemarijn
100 g korte pasta

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.