Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Misogroenten uit de oven met gemarineerde kip

Er zijn zo van die bereidingen waarvoor je als beetje ervaren koker geen recept nodig hebt. Soep bijvoorbeeld, en dan vooral die waaraan geen vlees te pas komt. Kwestie van groenten in water koken en dan de staafmixer erop zetten, of desnoods de stamppotstamper, als je nog iets van textuur wilt terugvinden; oma had er vroeger een roerzeef voor. Alles werkt, alles lukt, complete groentewinkels worden lekkere soep, heerlijke soep, verrukkelijke soep, als je de zaak op smaak weet te brengen met umamidragers en de juiste hartigheid, een bouillonblok hier, wat zout daar, een scheutje soja of Thaise vissaus. Een kneep citroensap werkt in veel gevallen ook verhelderend.

Allemaal verbale aanloop voor de volgende stap: ovenschotels. Ook daarin kun je groenten kwijt à go go, mits bekwaam geselecteerd in aard en gesneden afmeting. Ovengerechten zijn uiterst populair bij de wat minder zelfverzekerde thuiskoks. Die denken dat ze makkelijker te maken zijn dan die uit de pan op het vuur. Nou ja, je hoeft er niet voor staan te roeren en sauteren terwijl je eters al bijna of helemaal aan tafel zitten, dus wellicht voelt het minder stressy. Vaak moet je er echter heel wat voor moeten roeren en sauteren alvorens het de ovenschaal in gaat. Ik ging eens kijken of ik een doodmakkelijke, recht-door-zee, niet-zeurenovenhap kon bedenken.

 

Misogroenten uit de oven met gemarineerde kip

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

400 g kippendij

2 tenen knoflook

3 eetl. ketjap manis

1 eetl. sambal manis

3 zoete aardappels

3 gewone aardappels

1 aubergine

5 lente-uien

1 eetl. miso

5 eetl. neutrale olie

beetje sesamolie

 

Snijd de kippendijen in stukjes van walnootformaat. Pers de knoflook. Doe de helft ervan bij de kip, samen met de ketjap en sambal. Meng en zet even weg.

Schil de aardappelen, zoete en gewone, en snijd ze in blokjes van een centimeter of 2-3. Snijd de ongeschilde aubergine in dezelfde maat. Snijd de lente-ui in stukjes van 2 cm maar houd het donkerste groen apart; snijd dat zeer fijn voor garnering.

Roer de miso glad met 50 ml heet water en meng met de resterende knoflook, de olie en de groenten minus het garneergroen. Verdeel over een ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie. Zet in de koude oven en schakel hem in op 200 graden. Bak 45 minuten. Verwijder de folie, schep de groenten om en verdeel de kip erover. Bak onafgedekt nog 10 minuten. Bekroon met het uiengroen en een straaltje sesamolie. Erbij: rijst en een glas barbera.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.