Wijn

Modern wit en rood: Ancient Earth van Bellingham

 

Beauty is in the eye of the beholder, vond de dichter. Dat geldt ook voor wat sommeliers steevast ‘mooie’ wijn noemen. Zuid-Afrikaans rood, en dan vooral die van de eigen druif pinotage, werd gekenmerkt door een geur van verbrande rubber, teer, asfalt. Ik heb daar een pest aan, maar hele volksstammen vonden het lekker. Ze waren eraan gewend. Nou, pech dan – voor hen – want die signatuur is aan het uitsterven. Neem de wijnen van Bellingham in Franschhoek. Fraaie historie, komt van ‘belles champs’, Hollander trouwde met Franse uitgeweken hugenote in 1693, verse eigenaren in de jaren ‘40, veel elan en energie, dat werk. Nu hoort het bij een grote groep, Douglas Green, en die is druk doende de wijnen op de internationale smaak af te stemmen. Dat doen ze goed. Ik vind de Ancient Earth-serie aantrekkelijk, modern zonder gelikt te worden. Zuiver zuchtende Sauvignon Blanc, sappig exotische Chardonnay, volle Shiraz, Pinotage en Cabernet Sauvignon. In de rode wijnen een rokerigheidje als herinnering aan de goede oude teertijd, maar vooral toch met gul fruit en een ronde structuur. Goed gemaakt en het geld waard. Wen er maar aan: Zuid-Afrika is meer dan verschroeide plonk voor heel weinig geld. Echte wijn, mensen.

 

Bellingham ‘Ancient Earth’ Sauvignon Blanc 2012, Chardonnay 2011, Shiraz 2011, Pinotage 2012, Cabernet Sauvignon 2012, € 9,99

Onder andere bij Mitra

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.