Wijn

Modern wit en rood: Ancient Earth van Bellingham

 

Beauty is in the eye of the beholder, vond de dichter. Dat geldt ook voor wat sommeliers steevast ‘mooie’ wijn noemen. Zuid-Afrikaans rood, en dan vooral die van de eigen druif pinotage, werd gekenmerkt door een geur van verbrande rubber, teer, asfalt. Ik heb daar een pest aan, maar hele volksstammen vonden het lekker. Ze waren eraan gewend. Nou, pech dan – voor hen – want die signatuur is aan het uitsterven. Neem de wijnen van Bellingham in Franschhoek. Fraaie historie, komt van ‘belles champs’, Hollander trouwde met Franse uitgeweken hugenote in 1693, verse eigenaren in de jaren ‘40, veel elan en energie, dat werk. Nu hoort het bij een grote groep, Douglas Green, en die is druk doende de wijnen op de internationale smaak af te stemmen. Dat doen ze goed. Ik vind de Ancient Earth-serie aantrekkelijk, modern zonder gelikt te worden. Zuiver zuchtende Sauvignon Blanc, sappig exotische Chardonnay, volle Shiraz, Pinotage en Cabernet Sauvignon. In de rode wijnen een rokerigheidje als herinnering aan de goede oude teertijd, maar vooral toch met gul fruit en een ronde structuur. Goed gemaakt en het geld waard. Wen er maar aan: Zuid-Afrika is meer dan verschroeide plonk voor heel weinig geld. Echte wijn, mensen.

 

Bellingham ‘Ancient Earth’ Sauvignon Blanc 2012, Chardonnay 2011, Shiraz 2011, Pinotage 2012, Cabernet Sauvignon 2012, € 9,99

Onder andere bij Mitra

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.