Wijn

Modern wit en rood: Ancient Earth van Bellingham

 

Beauty is in the eye of the beholder, vond de dichter. Dat geldt ook voor wat sommeliers steevast ‘mooie’ wijn noemen. Zuid-Afrikaans rood, en dan vooral die van de eigen druif pinotage, werd gekenmerkt door een geur van verbrande rubber, teer, asfalt. Ik heb daar een pest aan, maar hele volksstammen vonden het lekker. Ze waren eraan gewend. Nou, pech dan – voor hen – want die signatuur is aan het uitsterven. Neem de wijnen van Bellingham in Franschhoek. Fraaie historie, komt van ‘belles champs’, Hollander trouwde met Franse uitgeweken hugenote in 1693, verse eigenaren in de jaren ‘40, veel elan en energie, dat werk. Nu hoort het bij een grote groep, Douglas Green, en die is druk doende de wijnen op de internationale smaak af te stemmen. Dat doen ze goed. Ik vind de Ancient Earth-serie aantrekkelijk, modern zonder gelikt te worden. Zuiver zuchtende Sauvignon Blanc, sappig exotische Chardonnay, volle Shiraz, Pinotage en Cabernet Sauvignon. In de rode wijnen een rokerigheidje als herinnering aan de goede oude teertijd, maar vooral toch met gul fruit en een ronde structuur. Goed gemaakt en het geld waard. Wen er maar aan: Zuid-Afrika is meer dan verschroeide plonk voor heel weinig geld. Echte wijn, mensen.

 

Bellingham ‘Ancient Earth’ Sauvignon Blanc 2012, Chardonnay 2011, Shiraz 2011, Pinotage 2012, Cabernet Sauvignon 2012, € 9,99

Onder andere bij Mitra

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.