Wijn

Mon désir 2015

mon-desir-guffens-okhuysen

‘Terroir’ is een belangrijk begrip in de wijnwereld. Het suggereert dat een wijn smaakt zoals hij smaakt omdat hij uit een streek of zelfs van één klein plekje komt, een combinatie dus van grond, klimaat en de daar best gedijende druivenrassen. Een andere opvatting is dat de wijnmaker en diens techniek en zaken als geselecteerde gisten doorslaggevend zijn als het om het karakter van de wijn gaat. Merkwijnen zijn meer het laatste, wijn van kleine boertjes hopelijk het eerste. Desalniettemin produceert zelfs de getalenteerdste wijnmaker geen Beaujolais in Australië.

Op hun plezierwijngoedje in Zuid-Frankrijk maakte het Belgische echtpaar Maine en Jean-Marie Guffens speciaal voor het 150-jarig bestaan van Wijnkoperij Okhuysen een werkelijk verrukkelijke witte wijn. De Guffens zijn bekend vanwege hun baanbrekende werk in de Bourgogne, maar kijk eens wat ze in de Vaucluse doen. Chardonnaydruiven, roussanne, marsanne, viognier, hier wat bescheiden houtrijping, daar niet; het resultaat is een wonder van kruisbestuiving. De mediterrane zon krijgt noordelijke elegantie mee. Kruidig, schreef ik op, aromatisch, een beetje hars, bittertje, lekker zuur wit fruit en prachtig meerlaags. ‘Mijn verlangen’ heet de wijn. Terecht.

 

Mon Désir ‘Cuvée Jubilée’ 2015, Pays de Vaucluse

Okhuysen.nl, € 14,50

 

Prijs/kwaliteit 9-

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.