Wijn

Mon désir 2015

mon-desir-guffens-okhuysen

‘Terroir’ is een belangrijk begrip in de wijnwereld. Het suggereert dat een wijn smaakt zoals hij smaakt omdat hij uit een streek of zelfs van één klein plekje komt, een combinatie dus van grond, klimaat en de daar best gedijende druivenrassen. Een andere opvatting is dat de wijnmaker en diens techniek en zaken als geselecteerde gisten doorslaggevend zijn als het om het karakter van de wijn gaat. Merkwijnen zijn meer het laatste, wijn van kleine boertjes hopelijk het eerste. Desalniettemin produceert zelfs de getalenteerdste wijnmaker geen Beaujolais in Australië.

Op hun plezierwijngoedje in Zuid-Frankrijk maakte het Belgische echtpaar Maine en Jean-Marie Guffens speciaal voor het 150-jarig bestaan van Wijnkoperij Okhuysen een werkelijk verrukkelijke witte wijn. De Guffens zijn bekend vanwege hun baanbrekende werk in de Bourgogne, maar kijk eens wat ze in de Vaucluse doen. Chardonnaydruiven, roussanne, marsanne, viognier, hier wat bescheiden houtrijping, daar niet; het resultaat is een wonder van kruisbestuiving. De mediterrane zon krijgt noordelijke elegantie mee. Kruidig, schreef ik op, aromatisch, een beetje hars, bittertje, lekker zuur wit fruit en prachtig meerlaags. ‘Mijn verlangen’ heet de wijn. Terecht.

 

Mon Désir ‘Cuvée Jubilée’ 2015, Pays de Vaucluse

Okhuysen.nl, € 14,50

 

Prijs/kwaliteit 9-

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.