‘Terroir’ is een belangrijk begrip in de wijnwereld. Het suggereert dat een wijn smaakt zoals hij smaakt omdat hij uit een streek of zelfs van één klein plekje komt, een combinatie dus van grond, klimaat en de daar best gedijende druivenrassen. Een andere opvatting is dat de wijnmaker en diens techniek en zaken als geselecteerde gisten doorslaggevend zijn als het om het karakter van de wijn gaat. Merkwijnen zijn meer het laatste, wijn van kleine boertjes hopelijk het eerste. Desalniettemin produceert zelfs de getalenteerdste wijnmaker geen Beaujolais in Australië.
Op hun plezierwijngoedje in Zuid-Frankrijk maakte het Belgische echtpaar Maine en Jean-Marie Guffens speciaal voor het 150-jarig bestaan van Wijnkoperij Okhuysen een werkelijk verrukkelijke witte wijn. De Guffens zijn bekend vanwege hun baanbrekende werk in de Bourgogne, maar kijk eens wat ze in de Vaucluse doen. Chardonnaydruiven, roussanne, marsanne, viognier, hier wat bescheiden houtrijping, daar niet; het resultaat is een wonder van kruisbestuiving. De mediterrane zon krijgt noordelijke elegantie mee. Kruidig, schreef ik op, aromatisch, een beetje hars, bittertje, lekker zuur wit fruit en prachtig meerlaags. ‘Mijn verlangen’ heet de wijn. Terecht.
Mon Désir ‘Cuvée Jubilée’ 2015, Pays de Vaucluse
Okhuysen.nl, € 14,50
Prijs/kwaliteit 9-