Wijn

Moscato d’Asti Dolce Sogno

Bij zoet hoort zoet. Dat kun je bij de Franse aardbeientaart invullen door Monbazillac te nemen, of Sauternes, maar dat betekent suiker, suiker en nog eens suiker (van de druif). Hetzelfde geldt voor veel muskaatwijnen uit Frankrijk of Spanje; het is maar zelden dat ze naast al hun zoet voldoende zuur hebben om gelijke pas te houden met de aardbeien. Er is een veel vrolijker, lenteachtiger alternatief: Moscato d’Asti.

Smaak

Moscato d’Asti is een uiterst frisse muskaatwijn uit Noord-Italië, die zoet gehouden wordt door halverwege de vergisting met kou het proces te stoppen. Er is dan slechts een procent of zes alcohol en lekker wat onvergiste druivensuiker, die de wijn zoet maakt. Daarbij bruist hij ook nog licht. Deze versie van Dolce Sogno (zoete droom) barst uit zijn voegen van fruitigheid.

Verkrijgbaar bij

Moscato d’Asti 2007, Dolce Sogno, winkels aangesloten bij de Wijnkring (www.wijnkring.nl), 8,55 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.