Bij zoet hoort zoet. Dat kun je bij de Franse aardbeientaart invullen door Monbazillac te nemen, of Sauternes, maar dat betekent suiker, suiker en nog eens suiker (van de druif). Hetzelfde geldt voor veel muskaatwijnen uit Frankrijk of Spanje; het is maar zelden dat ze naast al hun zoet voldoende zuur hebben om gelijke pas te houden met de aardbeien. Er is een veel vrolijker, lenteachtiger alternatief: Moscato d’Asti.
Smaak
Moscato d’Asti is een uiterst frisse muskaatwijn uit Noord-Italië, die zoet gehouden wordt door halverwege de vergisting met kou het proces te stoppen. Er is dan slechts een procent of zes alcohol en lekker wat onvergiste druivensuiker, die de wijn zoet maakt. Daarbij bruist hij ook nog licht. Deze versie van Dolce Sogno (zoete droom) barst uit zijn voegen van fruitigheid.
Verkrijgbaar bij
Moscato d’Asti 2007, Dolce Sogno, winkels aangesloten bij de Wijnkring (www.wijnkring.nl), 8,55 euro.