Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Mosselen met dille en citroen

De eerste jaren bekeek ik het van een afstand. Vanwege de idiotie. Wie gaat er nou in Amsterdam-Noord wijn maken van Franse druiven? En wie zit daarop te wachten?

Elke hoop op een carrièreswitch naar waarzegger kan bij het schroot, want blijkbaar wachtte de hoofdstad er wel op. Terwijl Chateau Amsterdam (geen accent circonflexe, dat was te lastig of zo) niet eens natuurwijn maakt. De onderneming was in 2017 een grote grap van Remy Harrewijn en diens gepensioneerde vader Jos, en ze lachen nog steeds, maar nu vanwege het succes. Jos deed de vinificatie, maar gaf die taak een paar jaar geleden over aan een professional, de Argentijn Juan Ropero.

Waren de wijnen de eerste jaren hooguit ‘interessant’, vorige week mocht ik een hele serie 2022ers proeven en die bleken stuk voor stuk uitstekend. Het aardigste is echter het ongebreidelde. Harrewijn en de zijnen hoeven met geen enkele regel rekening te houden en roeren dus Italiaanse sangiovese door cabernet franc van de Loire, en Franse gamay door Spaanse moscatel. De druiven komen in speciaal gekoelde kratten naar de hal in Amsterdam-Noord, waar de installaties klaar staan om ze te verwerken, precies als in de landen van herkomst.

Natuurlijk zijn de wijnen wat duur. Het idee, het spektakel moet betaald worden. Maar ga er vooral eens heen; er zijn rondleidingen en een uitgebreide restaurantvoorziening staat klaar. Chef-kok Joey Baal (ex-Toscanini) gaf me onlangs mosselen met dille en citroen waarvoor ik plat ging. Moet je rekenen dat ik niet van mosselen houd. Het geheim lijkt me de grote hoeveelheid dille. Baal voegt friarielli toe, een soort raapstelen, maar voor de smaak zijn die niet essentieel.

 

Mosselen met dille en citroen

Hoofdgerecht voor 2

 

1 citroen

125 g mascarpone

30 g verse dille

1 kg schoongemaakte mosselen

 

Rasp van de citroen een eetlepel rasp en pers daarna 1 helft uit. Roer sap en rasp door de mascarpone. Hak de dille zonder de steeltjes grof.

Controleer de mosselen: die met gebroken schelpen moeten weg, net als openstaande die na een tik niet sluiten. Doe ze met een bodempje water in een pan, sluit af en breng aan de kook. Schud na een paar minuten even om. Als alle schelpen openstaan is het klaar. Giet het kookvocht door een zeef bij de mascarpone en roer glad. Doe samen met de dille bij de mosselen en meng. Eet met korstig brood. Wijn: chardonnay-garganega van Chateau Amsterdam of een andere chardonnay zonder houtrijping.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Mosselen met dille en citroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.