Smaakvertellingen

Nazomeren

Wát een zomer was het. Ik was nagenoeg de complete juli- en augustusmaanden in mijn Franse huis, waar de zon bovenmatig scheen en regen wegbleef. Maar nu naakt september, ben ik weer op het honk en zijn de vooruitzichten warempel nog steeds prachtig.

Vanavond 1 september sta ik op het podium van de grote zaal van Vredenburg in Utrecht. Daar vindt in het Festival Oude Muziek een enscenering van een banket aan het Bourgondische hof plaats, en ik ben de Maître d’Hotel en explicateur. Veel muziek en dans uiteraard, maar ook vijf gangen en meer dan 20 historische gerechten komen er, bereid door een in historie gespecialiseerde kok. Kijk voor details hier, er zijn volgens mij nog kaarten ook!

Vervolgens maken dochter Charlotte en ik ons op voor het verschijnen van ons historische kookboek Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland, begin oktober. Er zat weer veel en veel meer werk in dan gedacht en gehoopt, maar het is dan ook bijzonder mooi geworden. We volgen elf thema’s telkens van de 16e tot eind 20e eeuw, in Nederlandstalige kookboeken uit de immense verzameling van de Universiteit van Amsterdam, ondergebracht bij de Bijzondere Collecties. Over een maand meer!

En tussen alles door zit ik te schrijven aan een boek over Italië, een ‘kookboek om te lezen’, met recepten, belevenissen, geschiedenis en informatie. Dat moet mei 2019 verschijnen bij Nijgh Culinair.

Hoe blijft een mens van de straat? Nou zo.

 

(op bovenstaande foto: een zwoele avond op ons Bourgondische binnenplaatsje)

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.

2 reacties op “Nazomeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.