Wijn

Onbekend maar zeer beminnelijk: Crème de Cassis

Crème de cassis. Van gehoord? Het is een fraaie, bescheiden gealcoholiseerde drank van zwarte bessen – room komt er niet aan te pas – afkomstig uit de donkerste binnenlanden van Bourgogne. Men maakt hem net zoals limoncello, door fruit te laten trekken in alcohol en er later suiker en water bij te voegen. Agatha Christie liet haar speurder Hercule Poirot nog wel eens een glaasje ‘export-Cassis’ bestellen, maar dat was vast om hem als excentriek af te schilderen. Wie drinkt dat spul nou puur? Hoewel, het kan anders best, zomaar of met ijs. En in toetjes, ijs, fruit, is hij geweldig. Maar het bekendste gebruik is als drupje in een glas witte wijn, een oude combinatie die in Bourgogne bekend stond als ‘blanc-cassis’, maar door de onvermoeibare promotie-inspanningen van Félix Kir, van 1945 tot ’68 burgemeester van Dijon, als ‘kir’. Hier en daar kun je hem ook met koude rode wijn krijgen, als ‘communard’ of ‘cardinal’: fantastisch.

In Crème de Cassis zijn kwaliteiten. De top is die van Jean-Baptiste Joannet, overdonderend van aroma, weelderig in de mond. Laat hem niet oud worden, het fruitige wordt gaandeweg minder.

 

Crème de Cassis Joannet, halve fles € 8,57 bij www.alliance-bourgogne.com.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.