Wijn

Onbekend maar zeer beminnelijk: Crème de Cassis

Crème de cassis. Van gehoord? Het is een fraaie, bescheiden gealcoholiseerde drank van zwarte bessen – room komt er niet aan te pas – afkomstig uit de donkerste binnenlanden van Bourgogne. Men maakt hem net zoals limoncello, door fruit te laten trekken in alcohol en er later suiker en water bij te voegen. Agatha Christie liet haar speurder Hercule Poirot nog wel eens een glaasje ‘export-Cassis’ bestellen, maar dat was vast om hem als excentriek af te schilderen. Wie drinkt dat spul nou puur? Hoewel, het kan anders best, zomaar of met ijs. En in toetjes, ijs, fruit, is hij geweldig. Maar het bekendste gebruik is als drupje in een glas witte wijn, een oude combinatie die in Bourgogne bekend stond als ‘blanc-cassis’, maar door de onvermoeibare promotie-inspanningen van Félix Kir, van 1945 tot ’68 burgemeester van Dijon, als ‘kir’. Hier en daar kun je hem ook met koude rode wijn krijgen, als ‘communard’ of ‘cardinal’: fantastisch.

In Crème de Cassis zijn kwaliteiten. De top is die van Jean-Baptiste Joannet, overdonderend van aroma, weelderig in de mond. Laat hem niet oud worden, het fruitige wordt gaandeweg minder.

 

Crème de Cassis Joannet, halve fles € 8,57 bij www.alliance-bourgogne.com.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.