Wijn

Onverwacht lekkere Muscadet van Biowijn

 

 

 

‘A-typisch’. Prachtig woord als je ergens op wilt terugkomen, zoals ik nu. Een paar maanden geleden bekloeg ik mij bitter over het verschijnsel Muscadet. Wat was dat meer dan – nee, ik citeer mezelf niet – een wegwaaierig witje van de monding van de Loire, niksniemandallig, anorexisch, schraal en bleek en zuur, hooguit te hachelen in gezelschap van schelpdieren en grote scheppen verliefdheid? Goed, ik overdrijf. Maar feit is dat ik na enkele, verspreid door de jaren uitgevoerde proefpogingen besloot dat ik geen raison d’être kon vinden voor het verschijnsel Muscadet in deze tijd van geurige, fruitige wijnen, gul klotsend geluk waar tongen blij van gaan krullen.

En toen kwam de fles van Bonnet-Huteau, Les Dabinières.

Strak in het pak, zoals Muscadet altijd is, dus beendroog, kalkkruimelend droog, en in die zin misschien een stapje te ver voor de minder getrainde verhemeltes, maar koel, messcherp en arrogant lekker. Het verbazingwekkendst waren echter de tropische aroma’s die mij om de neus wapperden. Subtiel, niet overdreven, maar toch! A-typisch dus, besloot ik. Muscadet wordt immers niet van muskaatdruiven gemaakt, maar van de melon de Bourgogne, een druif die stomweg geen geur heeft. Dacht ik. En daar kom ik nu op terug.

 

Muscadet Sèvre et Maine sur lie Les Dabinières 2012, € 9,95

www.biowijn.nl

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.