Wijn

Onverwacht lekkere Muscadet van Biowijn

 

 

 

‘A-typisch’. Prachtig woord als je ergens op wilt terugkomen, zoals ik nu. Een paar maanden geleden bekloeg ik mij bitter over het verschijnsel Muscadet. Wat was dat meer dan – nee, ik citeer mezelf niet – een wegwaaierig witje van de monding van de Loire, niksniemandallig, anorexisch, schraal en bleek en zuur, hooguit te hachelen in gezelschap van schelpdieren en grote scheppen verliefdheid? Goed, ik overdrijf. Maar feit is dat ik na enkele, verspreid door de jaren uitgevoerde proefpogingen besloot dat ik geen raison d’être kon vinden voor het verschijnsel Muscadet in deze tijd van geurige, fruitige wijnen, gul klotsend geluk waar tongen blij van gaan krullen.

En toen kwam de fles van Bonnet-Huteau, Les Dabinières.

Strak in het pak, zoals Muscadet altijd is, dus beendroog, kalkkruimelend droog, en in die zin misschien een stapje te ver voor de minder getrainde verhemeltes, maar koel, messcherp en arrogant lekker. Het verbazingwekkendst waren echter de tropische aroma’s die mij om de neus wapperden. Subtiel, niet overdreven, maar toch! A-typisch dus, besloot ik. Muscadet wordt immers niet van muskaatdruiven gemaakt, maar van de melon de Bourgogne, een druif die stomweg geen geur heeft. Dacht ik. En daar kom ik nu op terug.

 

Muscadet Sèvre et Maine sur lie Les Dabinières 2012, € 9,95

www.biowijn.nl

 

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.