Wijn

Ophalum Albariño 2008, Rías Baixas

Ach jongens, wat maken ze een fabuleuze witte wijnen in Noordwest-Spanje! Vlak bij de zee, in Galicië, die veel te groene streek waar veel te weinig toeristen komen, groeit de albariñodruif. Dezelfde die als albarinho in het vlakbije Portugal aan de basis staat van de ranke Vinho Verde. In de Rías Baixas maken ze er een steviger wijn van.

Smaak

Stevig, dat zei ik, en dan toch zonder de bij stevige wijnen zo vaak geproefde lik vers eikenhout. Deze Ophalum haalt het uit de grond en de druiven, zijn stenigheid, zijn fruit van citrusschil. De smaak is goed gefundeerd, fris en indringend, en lekker anders dan al die chardonnays en sauvignons blancs die we zo veel drinken. De Ophalum blaas je niet omver met een beetje sojasaus (zoals in het Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis). Wel met een teveel aan wasabi natuurlijk, maar daar kan nu eenmaal niks tegenop.

Behalve bij de sushi gaat hij wonderwel bij allerlei levende (oesters) en bereide zeebeesten. Laat dat maar aan de Galiciërs over.

Verkrijgbaar

Leon Colaris, www.colaris.nl, 7,95 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

2 reacties op “Ophalum Albariño 2008, Rías Baixas

  1. Inderdaad een heerlijke witte wijn; heeft nu mijn voorkeur boven de Alomas Chardonnay en smaakt voortreffelijk bij een fijne zeetonnen. A.Calon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.