Ach jongens, wat maken ze een fabuleuze witte wijnen in Noordwest-Spanje! Vlak bij de zee, in Galicië, die veel te groene streek waar veel te weinig toeristen komen, groeit de albariñodruif. Dezelfde die als albarinho in het vlakbije Portugal aan de basis staat van de ranke Vinho Verde. In de Rías Baixas maken ze er een steviger wijn van.
Smaak
Stevig, dat zei ik, en dan toch zonder de bij stevige wijnen zo vaak geproefde lik vers eikenhout. Deze Ophalum haalt het uit de grond en de druiven, zijn stenigheid, zijn fruit van citrusschil. De smaak is goed gefundeerd, fris en indringend, en lekker anders dan al die chardonnays en sauvignons blancs die we zo veel drinken. De Ophalum blaas je niet omver met een beetje sojasaus (zoals in het Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis). Wel met een teveel aan wasabi natuurlijk, maar daar kan nu eenmaal niks tegenop.
Behalve bij de sushi gaat hij wonderwel bij allerlei levende (oesters) en bereide zeebeesten. Laat dat maar aan de Galiciërs over.
Verkrijgbaar
Leon Colaris, www.colaris.nl, 7,95 euro.
2 reacties op “Ophalum Albariño 2008, Rías Baixas”
Inderdaad een heerlijke witte wijn; heeft nu mijn voorkeur boven de Alomas Chardonnay en smaakt voortreffelijk bij een fijne zeetonnen. A.Calon
Zeetonnen moet natuurlijk zijn: zeetong