Wijn

Ophalum Albariño 2008, Rías Baixas

Ach jongens, wat maken ze een fabuleuze witte wijnen in Noordwest-Spanje! Vlak bij de zee, in Galicië, die veel te groene streek waar veel te weinig toeristen komen, groeit de albariñodruif. Dezelfde die als albarinho in het vlakbije Portugal aan de basis staat van de ranke Vinho Verde. In de Rías Baixas maken ze er een steviger wijn van.

Smaak

Stevig, dat zei ik, en dan toch zonder de bij stevige wijnen zo vaak geproefde lik vers eikenhout. Deze Ophalum haalt het uit de grond en de druiven, zijn stenigheid, zijn fruit van citrusschil. De smaak is goed gefundeerd, fris en indringend, en lekker anders dan al die chardonnays en sauvignons blancs die we zo veel drinken. De Ophalum blaas je niet omver met een beetje sojasaus (zoals in het Volkskrant Weekendmenu van Loethe Olthuis). Wel met een teveel aan wasabi natuurlijk, maar daar kan nu eenmaal niks tegenop.

Behalve bij de sushi gaat hij wonderwel bij allerlei levende (oesters) en bereide zeebeesten. Laat dat maar aan de Galiciërs over.

Verkrijgbaar

Leon Colaris, www.colaris.nl, 7,95 euro.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

2 reacties op “Ophalum Albariño 2008, Rías Baixas

  1. Inderdaad een heerlijke witte wijn; heeft nu mijn voorkeur boven de Alomas Chardonnay en smaakt voortreffelijk bij een fijne zeetonnen. A.Calon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.