Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Opperdoezers met olijfolie

Nee, ik geloof niet dat dit een première is. In een grijs verleden bestond Adriaan de Boer het nog wel om als ‘recept’ in de Volkskeuken het inschenken van een glas tomatensap te presenteren, geloof ik. Toch zal het schrijnend korte ingrediëntenlijstje van vandaag u opvallen. Het klinkt als een culi-oefening mindfulness.

Schaarste stuurt onze verlangens maar ook onze waardering. Waren truffels een tractorgewijs te rooien akkergewas, dan vonden we ze doodgewoon. Omgekeerd zouden aardappels de emoties van de lekkerbekken tot pieken stuwen als we ze met hondjes moesten zoeken in tochtige bossen. Denk daaraan wanneer je een piepertje proeft. Maar eerst: kies dat piepertje. In Frankrijk betaal ik met graagte forse bedragen voor kleine aardappeltjes als rattes, délicatesses of primeurs van Noirmoutier of het Île d’Yeu. Maar wij hebben in Nederland ook fantastische rassen. Bij de groentespecialist of, beter nog, de aardappelboer op de markt kun je de lekkerste vinden. Ons Opperdoezertje ligt echter gewoon bij de super. Prachtige pieper, iets zoet, vast met een suggestie van kruimig, zeer intens. Plus een beetje bonkig van vorm met erg diepliggende ogen en dus rottig te schillen. Nou, dat doen we dan gewoon niet. Lang geleden vertelde de vrouw van de voorzitter van de telersvereniging mij al dat je de ‘rondjes’ – zo heten ze in het productiegebiedje bij Medemblik – onder water moest koken en serveren met een kommetje gesmolten boter; daar doop je telkens een stukje in.

Smaakt geweldig, onlangs weer geprobeerd. Houd wel een beetje zout bij de hand, want in de schil gekookte aardappelen zijn zoutloos. Zout in het kookwater doen heeft geen zin, het dringt niet door de schil heen. Maar laat ik nu eens revolutionair doen en de Noord-Hollandse natie schokken door in plaats van de boter olijfolie te suggereren. Net als voor die Betere Aardappel moet je moeite doen om een goede te bemachtigen. Het zij zo. In olijfolieland bestaan grote verschillen. ‘Extra vergine’ op zich zegt niks. Dus investeer geld en aandacht, zoek, vraag en proef.

 

Opperdoezers met olijfolie

Half hoofdgerecht voor 2 personen

 

500 g Opperdoezers of andere smaakvolle aardappeltjes, schoongeboend

genoeg zeer goede olijfolie

fleur de sel of ander prettig zout

 

Kook de ongeschilde aardappelen gaar onder water. Opperdoezers hebben wat meer tijd nodig dan andere; soms wel 25 minuten.

Serveer met voor ieder een kommetje olijfolie en wat fleur de sel. En wie wil geeft er enkele plakken serranoham of wat goede kaas bij. Wat sla misschien.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Opperdoezers met olijfolie

  1. Als suggestie Taggiasca olijfolie nemen? Even zoeken maar de Sligro verkoopt hem sowieso.
    Smaakt goddelijk bij zelfgebakken Italiaans brood dus ook bij onze Opperdoezer?

  2. Zeker, waarom niet? Maar er zijn gelukkig nog heel veel andere uitstekende oliën ook, uit andere delen van Italië, uit Griekenland, Spanje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.