Smaakvertellingen

Oproep: welke wijn- en culinaire bladen doen ertoe?

Lezers, ik heb hulp nodig. Op de site van de Academie Culinair/Wijnschrijven staat een kloek overzicht van de boeken in mijn boekenkast. Er ontbreken echter twee categorieën. Allereerst zijn dat de chefsboeken. Dat klopt ook, want als ik ze al binnenkrijg, bewaar ik ze zelden. De eeuwigheidswaarde is gering, of je moet ze zien als documenten die de geest van de tijd weergeven. Informatie die erin staat is vaak onjuist, en het gaat toch eerst en vooral om een egodocument.

De tweede categorie die ontbreekt is die van de bladen. Daar valt heel wat moois te ontdekken, en ze lezen zorgt ervoor dat je meegaat met de tijd en je informatie blijft binnenkomen. Maar ik ken ook niet alles. Daarom een oproep: laat eens weten – gewoon, in een commentaar hieronder – welke bladen je inspiratie geven. Een door mij gewogen selectie komt dan straks op de Academiesite. Ik doe een voorzet:

Bouillon

Petits Propos Culinaires (Brits)

Perswijn

Proefschrift

Winelife

Delicious

Jamie’s

Misset Horeca

Wat ontbreekt…?

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

21 reacties op “Oproep: welke wijn- en culinaire bladen doen ertoe?

  1. Ik vind vooral de tuinbladen leuk waar vaak maar 1pagina recepten in staan. De link met eigen tuin en voedsel vind ik leuk…uit perswijn, delicious en winelife haal ik geen enkele inspiratie. Misschiem ook omdat ik maar 1 of 2 recepten wil lezen. Meestal gebruik je uit een heel magazine maar 1 of 2 ideeën? Waarom dan uit perswijn niet? Ff kijken gewoon geen leuke recepten noch aantrekkelijke foto's Het heeft iets chemisch…..

  2. La Cucina Italiana en Foodies, maar als ik het mag zeggen, werken daarnaast de recepten uit de Allerhande van ALbert Heijn ook inspirerend. Het verschilt nog wel eens per uitgave, maar als je het hebt over inspirerend: ik maak er toch regelmatig iets uit en geef er een eigen draai aan.

  3. Dank voor alle suggesties. Uiteindeljk gaat het er natuurlijk om een lijst te maken met bladen waar je niet omheen kunt, waar je van leert, niet waar je 'wel eens' een leuk receptje uit haalt. Want dan kan ik de Volkskeuken van de Volkskrant er ook bij zetten als onmisbare literatuur 🙂

  4. Ik mis Donna Hay, blijf ik toch een heerlijk tijdschrift vinden maar wel echt alleen ter inspiratie want Donna laat regelmatig een steekje vallen in haar recepten. En inderdaad de recepten in de Seasons zijn verrassend en hebben vaak een leuke invalshoek.

  5. TONG magazine. Iets theoretischer. Geen reclame. Hoofdredactie in handen van Vlaamse MV. Altijd één specifiek onderwerp uitgediept. Kan een druif zijn, een streek, land of filosofie… Houdt scherp rekening met onzinnigheden die al jaren voor waar worden aangenomen. Mooie artikelen.

  6. Doen jullie nooit boodschappen in een supermarkt, beste reageerders? Neem je nooit de maandbladen van Ah of Hoogvliet mee? Staan bol van de fantasieën van ijverige koks m/v, met de mooiste geflatteerde foto's. Puur reclame, maar waar vind je dat niet. Geeft in elk geval vaak inspiratie.

  7. La cucina italiana, de Italiaanse versie staat er al bij. Ik vind Sale & Pepe er ook bij horen. Duidelijke recepten, mooie vormgeving. Culinair eenvoudiger dan La cucina Italiana, maar daardoor misschien juist wel "Italiaanser" dan La cucina Italiana zelf!

  8. Ik weet niet of buitenlandse bladen ook een optie zijn, maar afgelopen zomervakantie vond ik in Frankrijk twee tijdschriften 'marmiton' en 'Intense' waarbij met name mijn ogen werden verleid. Met name Intense is een lust voor het oog. Marmiton doet een beetje denken aan de stijl van Jamie's.
    Een Nederlandse tip is wat mij betreft de nieuwe glossy ZonderMeer Magazine. Lekkere recepten voor mensen met voedselallergiën, zeer handig ter inspiratie en het ziet er goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.