Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Oven-aubergines met kip en witte boontjes

‘Niks bijzonders eigenlijk: probeer aardig te zijn tegen mensen, vermijd het eten van vet…’ Michael Palin vertelt aan het eind van de Monty Pythonfilm The Meaning of Life uit 1983 waar het nu eigenlijk allemaal om draait in het leven. Er volgt nog het een en ander, ‘lees een goed boek, probeer wat te wandelen en harmonieus te leven met mensen van elke overtuiging en herkomst’. Maar opmerking nummer twee gaat over dat vermijden van vet. Achteloos gebracht. Vanzelfsprekend. En iets waarin tot op de huidige dag velen geloven, ook al is het hopeloos achterhaald.

Vandaag gaan we iets doen met olijfolie en aubergine. Die vruchtgroente heeft een opmerkelijk vermogen tot het opzuigen van vloeistoffen tijdens het garen. Gewone nattigheid als water maakt hem niet lekker, olijfolie wel. Een beproefde techniek uit mediterrane dreven is het bakken, frituren eigenlijk, wat hem moddervet en sensueel heerlijk maakt, smeuïg als vers geconsummeerde liefde. Gezien de sinds enkele jaren exorbitant gestegen prijs van olijfolie vroeg ik me af of ik met minder toe kon, door de aanpak te wijzigen. Jawel. Inkwasten met olie en in de oven garen bleek de oplossing. Tikkeltje gereserveerder maar nog altijd smeltend lekker.

 

Oven-aubergines met kip en witte boontjes

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

2 aubergines

genoeg olijfolie

2 kipdijfilets

1 limoen

1 eetl. sambal manis

2 eetl. kikkoman

1 eetl. sesamolie

1 blik cannellinibonen, afgespoeld

2 eetl. tahin

½ teentje knoflook, geperst

2 handjes groene kruiden, gehakt (peterselie, koriander, wat je wilt)

 

Zet de oven aan op 180 graden. Snijd de aubergines dwars in schijven van 1 cm dik. Leg ze op een ovenplateau, bestrooi aan beide zijden met wat zout en kwast ze in met olijfolie. Zet in de oven, ook als hij nog niet op temperatuur is, en bak 20-30 minuten, tot de plakken zacht zijn: prikken!

Zout de stukken kip en bak ze zachtjes en half afgedekt gaar in een minuut of 15.

Rasp de limoen met de citrusrasp en pers hem uit. Roer de sambal met de kikkoman, sesamolie en de helft van het limoensap los. Meng met de boontjes en verwarm zachtjes.

Roer de tahin met het resterende limoensap en de rasp, plus beetje bij beetje wat water tot een saus. Voeg knoflook en zout toe – proef.

Meng de aubergineplakken voorzichtig met de boontjes. Serveer met de kip bovenop en garneer met de kruiden, schenk de tahinsaus eromheen. Wijn? Allicht. Saint-Chinian of een andere rode Languedoc is perfect.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.