GroentegerechtenHoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Ovengebakken venkel met rommelaardappelen en pittig kruim

Zo, mijn eerste terras is binnen. Wat? O, nee, sorry, het was buiten natuurlijk. Ik moest in Maastricht zijn, waar de zon net lang genoeg scheen om mij een Gerardus Blond te laten drinken. Toen kwamen er rukwinden en een daverende bui en kocht ik een nieuwe panamahoed waarvan de hoedenmaker heel vriendelijk het bandje verwisselde van zwart naar blauw. Eten deed ik op de hotelkamer, mijn eerste hatsekideesaté in pakweg twintig jaar. Topdag dus. Als altijd al thuiswerkende freelancer maak je sowieso weinig mee, maar de afgelopen maanden was het een vacuüm.

Nu kijk ik met mijn strooien fedora op naar het natte voorjaar. Ik zal er maar niet mee naar buiten gaan, blauw bandje of geen blauw bandje. Het staat ook mal, in de kou. Vorige week kocht ik zomaar bloedworst, alsof het januari was. Linzensoep en kikkererwtenstamp en ander frons-eten maakte ik, en zelfs gekonfijte eend. En toen kwam ik weer venkel tegen. Mooie overgangsgroente, anijzig fris en tegelijk nog aards. Die bakte ik lang in de oven tot hij karamelliseerde. ‘Heb je er echt niks zoets bij gedaan?’ vroeg mijn J. ‘Geen suiker, geen honing?’ Nee. Alleen olijfolie en zout.

 

Ovengebakken venkel met rommelaardappelen en pittig kruim

Hoofdgerecht voor 2

 

1 grote venkelknol, of 2 kleintjes

Flink wat eersteklas olijfolie extra vergine

400 g vastkokende aardappelen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 theekop vol Panko (broodkruim)

1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder

Snuf cayennepeper

 

Snijd de harde stelen van de venkel. Snijd hem dan vanuit de onderkant in 6 of 8 partjes. Verwijder de misschien lelijke onderkant niet; zo blijven de parten goed aan elkaar zitten. Leg de parten op een ovenplateau, desgewenst op een siliconenmat. Meng voorzichtig met gul olie en wat zout. Zet in de oven, schakel in op 160 graden en bak zeker 45 minuten. Draai tussentijds een keer om. Misschien is 1 uur nodig. Dek tegen het eind af met aluminiumfolie als het te veel uitdroogt.

Snijd de aardappelen met schil en al in stukjes. Was ze. Doe ze met een scheutje olijfolie en wat zout in een koekenpan en bak zachtjes 30 minuten, afgedekt. Druk ze daarna stuk in de pan en bak iets harder. Doe er voor het serveren nog wat olie bij.

Bak de knoflook in 3 eetlepels olijfolie tot hij geurt. Voeg de Panko toe en bak al omscheppend tot hij goudgeel is. Breng op smaak met iets zout, het vijfkruidenpoeder en wat pittigheid. Serveer venkel en aardappels met het kruim bovenop.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.