Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Ovengroenten met tagliatelle en buikspek

Die 250 gram groente per dag, hoort u er nog wel over? Misschien dat het uit de aandacht is geraakt door de golf van veganattentie die over ons is gekomen. Van elke tien verse kookboeken zijn er vijf of zes vegan, de bladen staan er vol van en onder jongere mensen zoemt het als bijen rond de lavendel. Die kwart kilo plantaardig gaat vanzelf naar binnen, denk je dan misschien. Maar dat is niet zo, tenzij je brood en aardappels meerekent en dat mag niet van de lui die het verzonnen hebben. Alleen twee keer per dag warrum eten helpt. En daar komt het zelfs bij mij als geoefend thuiswerker niet van. Ik ben te slecht georganiseerd, zit te werken en denk ergens na twaalven ‘hé, lunch’. Waarna het opnieuw boterhammen worden, met ei, met kaas, met domme smeerseltjes. Nee, niet vegan. En al helemaal geen groenten. Maar ik blijf proberen het aandeel van groen groeisel in de dagelijkse inname te borgen. Er veel van hebben helpt. Flink inkopen dus, liefst op de markt. Zie mij daar ’s zaterdags schuimen, keurende blikken werpen, peinzen onder de zon. Zo had ik venkel beschikbaar, bimi of aspergebroccoli of hoe het deze week weer heet, en rode uien. Bij de koffie bedacht ik dat ik in plaats van pasta met groente ook best groente met pasta kon maken. Met wat gemarineerd spek. Optioneel hoor! Optioneel!

 

Ovengroenten met tagliatelle en buikspek

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 speklapje van circa 125 g

5 eetl. lichte sojasaus

2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt

1 eetl. suiker

1 grote venkelknol of 2 kleintjes

200 g aspergebroccoli/bimi

1 flinke rode ui

4 eetl. olijfolie

½ à 1 rode peper, gesneden

150 g tagliatelle

3 eetl. sesamolie

 

Snijd de speklap in mootjes van 1 cm. Marineer die met de sojasaus, knoflook en suiker, liefst enkele uren of een nacht.

Zet de oven aan op 200 graden. Verwijder de stelen van de venkel en snijd de knol door de kont heen in 6-10 partjes. Snijd de bimi doormidden en de ui in kwarten of dikke flinters. Meng op een ovenplateau met de olijfolie, rode peper en zout naar smaak, plus de eventuele spekblokken. Dek af met aluminiumfolie en bak 35 minuten in de oven.

Kook de pasta in ruim water met 10 gram zout per liter. Bewaar een kook kopwater en giet af. Meng de groenten met de pasta en gebruik wat kookwater als er droogte dreigt. Besprenkel met de sesamolie.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.