Wijn

Paars van tint, paars van smaak: Zweigelt van Winzer Krems

 

‘Winzer Krems’, het is een beroemde naam in Oostenrijk, eentje die ons toewenkt vanaf etiketten op flessen vol sappige wijn, fruitig grijnzend in wit en rood. En laat ik nou jaren gedacht hebben dat Krems een man was. Een wijnboer, knoestig of juist gesoigneerd. Maar niks, ‘Winzer’ is in het Duits enkel- en meervoud tegelijk, en Krems blijkt een stadje. Aan de niet zo blauwe Donau, Middeleeuws centrumpje, hortje ten westen van Wenen. Daaromheen wonen de 1480 leden van de wijncoöperatie die achter dat ‘Winzer Krems’ schuilgaan, het overgrote deel halve amateurs, eigenaars van minuscule reepjes wijngaard die in het weekend bewerkt worden; de grond en de werkwijze vererfd van generatie op generatie. Onder de dynamische leiding van directeur Franz Bauer – nee, hij zingt niet – klotst dat gezamenlijke bedrijf van de vineuze energie. Prijzen voor de Grüner Veltliners, de Rieslings, de Chardonnays, en voor de Zweigelt. ‘Blauer Zweigelt’ zetten ze op het etiket, alsof er een witte zou bestaan. Ik schroefde modern de dop van de 2011 en was blij verrast. Paars van tint, paars van smaak, fijnzinnig en niet zwaar. Zo fris alsof je in een tros druiven hapt, met een piekfijn miniwrangheidje om alle vermoedens van kinderachtigheid de kop in te drukken.

 

Winzer Krems Blauer Zweigelt 2011, adviesprijs € 7,95-

bij zelfstandige wijnhandels

 

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.