Wijn

Paars van tint, paars van smaak: Zweigelt van Winzer Krems

 

‘Winzer Krems’, het is een beroemde naam in Oostenrijk, eentje die ons toewenkt vanaf etiketten op flessen vol sappige wijn, fruitig grijnzend in wit en rood. En laat ik nou jaren gedacht hebben dat Krems een man was. Een wijnboer, knoestig of juist gesoigneerd. Maar niks, ‘Winzer’ is in het Duits enkel- en meervoud tegelijk, en Krems blijkt een stadje. Aan de niet zo blauwe Donau, Middeleeuws centrumpje, hortje ten westen van Wenen. Daaromheen wonen de 1480 leden van de wijncoöperatie die achter dat ‘Winzer Krems’ schuilgaan, het overgrote deel halve amateurs, eigenaars van minuscule reepjes wijngaard die in het weekend bewerkt worden; de grond en de werkwijze vererfd van generatie op generatie. Onder de dynamische leiding van directeur Franz Bauer – nee, hij zingt niet – klotst dat gezamenlijke bedrijf van de vineuze energie. Prijzen voor de Grüner Veltliners, de Rieslings, de Chardonnays, en voor de Zweigelt. ‘Blauer Zweigelt’ zetten ze op het etiket, alsof er een witte zou bestaan. Ik schroefde modern de dop van de 2011 en was blij verrast. Paars van tint, paars van smaak, fijnzinnig en niet zwaar. Zo fris alsof je in een tros druiven hapt, met een piekfijn miniwrangheidje om alle vermoedens van kinderachtigheid de kop in te drukken.

 

Winzer Krems Blauer Zweigelt 2011, adviesprijs € 7,95-

bij zelfstandige wijnhandels

 

 

 

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.