Smaakvertellingen

Paddestoelen zoeken en kweken: Edwin Florès’ Paddenstoelenboek

Afgelopen vrijdag dartelde ik blij door het Veluwse bos om zwammen te zoeken, met een ritsje collega’s. Te ‘hunten’, zoals Elle Eten dat verzon voor de activiteiten van Neerlands paddestoelenman nummer één, Edwin Florès. Lang condenseerde diens gehunt slechts in de vorm van artikelen en tweets. En cursussen; je mag mee als je je opgeeft bij Casa Foresta. Maar nu heeft Flores een boek gemaakt, een doe-het-zelfboek voor de solitaire zwammenzoeker, en wij mochten aanschouwen dat hij zijn informatie niet uit de fraaie duim had gezogen. Er bestaan meer paddestoelenboeken dan Florès’ Het Paddenstoelenboek (Becht, € 17,50), maar dit is bijzonder.

Bijzonder door de keuzen die Florès heeft gemaakt, erop gericht om ons mycologische pret te geven en ons te behoeden voor gevaar. Hij is vader – dat bleek heel duidelijk uit het gedrag van twee aanwezige droppies van kinderen – en dat feit heeft vast zijn zorgzame houding versterkt: niet alleen moeten we Heel Erg Oppassen bij het plukken van de juiste zwammen, ook moeten we niet proberen iets te plukken dat buiten ons bereik ligt of zit, aan de waterkant of in een boom.

Florès’ boek is geen paddestoelengids; er staan maar een stuk of twintig soorten in. Soorten die je heel duidelijk kunt herkennen, die geen verwisseling met vieze of giftige soorten opleveren. Zorgzaam, toch? En voorts gaan het niet alleen over zoeken, ook het zelf kweken krijgt veel aandacht. Dit is dus geen paddestoelenboek voor kijkers, maar voor eters. Mooi. Kopen kan in de winkel, maar bij Edwin zelf is uiteraard stukken leuker.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.