Wijn

The Pairing Collection – eetwijn bij AH

 

Het is een trend: het kiezen van wijn makkelijk maken. De consument handvatten geven. Ooit kon je zonder wijncursus je weg niet vinden tussen de Pomerols, Gigondassen en Amarones. Vervolgens kwam uit Australië de gewoonte overwaaien om in plaats van geografie het druivenras als titel te gebruiken. Toen begonnen wijnwinkels als Grape District een smaakprofiel te gebruiken om wijn in te delen en nu is er weer een stap gezet: in de wijnserie The Pairing Collection vertelt het etiket over de combinatie met eten. ‘Chops & Burgers’ staat er met grote letters; ‘Bordeaux’ en ‘merlot – cabernet sauvignon’ moeten het met kleinere doen. ‘Salmon & trout’ is er nog een (witte Bordeaux, sauvignon blanc – sémillon), net als ‘Cheese & Crackers’ (Beaujolais, gamay). De twee resterende varianten heeft AH niet.

Wat ik proefde was goed. Een beetje gelikt, hooguit. Zeer aromatisch, sappig, wat ruggengraat; lichtjes over de top maar zeer aansprekend voor wie niet alle dagen wijn drinkt. Als ik geen etiket had gezien, had ik gedacht dat ze uit de Nieuwe-Wijnwereld kwamen. Aan de andere kant, de Beaujolais, met zijn lekkere kersensmaak en rode bietengeur (en bij deze een vermoeden van wat soepel restzoet) is een fenomeen dat vooralsnog alleen uit Frankrijk komt. Koelen, al dit moderne wijnwerk, ook het rood dus. Dan is het heerlijk.

 

The Pairing Collection, 3 varianten, € 5,99

Albert Heijn

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.