Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Palestijnse kruidensalade

Nee, een kookboek kun je het niet noemen. In Een Palestijns diner staat maar een dozijn recepten en sommige daarvan zijn dat nog nauwelijks ook: bak blaadjes salie in olie – klaar. Zoals de ondertitel al zegt, een geschiedenis in verhalen en recepten, gaat het hier om iets anders. Schrijver Umayya Abu-Hanna vertelt over het leven in Palestina, vroeger en nu, en daar draait misschien niet alles, maar wel heel veel om eten. Eten in de zin van samen rond de dis, delen, het samen bereiden dat eraan vooraf gaat en het telen en kweken van olijven en groenten dat daar nog voor komt. Umayya is een bijzondere vrouw, zachtmoedig en sterk, dat mocht ik nog weer even meemaken tijdens een bruisend kerstdiner in Amsterdam, waar voor 180 personen was gekookt en waar fantastische Palestijnse wijnen werden geschonken (niet alle Palestijnen zijn moslims!). Die had ik al eerder met Umayya geproefd en het was mijn intentie er in de wijnrubriek over te schrijven. Probleem: ze zijn niet te koop in ons land. Alleen restaurant A beautiful Mess in Amsterdam heeft er wat van. Bij deze de tip, want het eten er is ook heerlijk.

In het boekje staat een recept voor een eenvoudige groenekruidensalade, zoals de schrijver zelf zegt ‘een Libanese tabouleh zonder bulgur’. Ik kon het niet laten er zelf een twist aan te geven en dat pakte bijzonder goed uit. Zeg, waarom gebruiken Palestijnen wel sesampasta (tahini) maar geen sesamolie? De salade heet salata baladi, ‘salade van mijn land’. Bij deze mijn versie, kruidig en intens. Koop je kruiden bij een mediterrane winkel, van supermarktbosjes zou je er wel 15 nodig hebben.

 

Palestijnse kruidensalade

Voor- of bijgerecht voor 3-4 personen

 

1 grote bos platte peterselie (mediterrane winkel)

¼ grote bos dille

½ grote bos munt

½ bos basilicum

sap van 1 citroen

stiekem: 1 snuf suiker

3 eetl. sesamolie

8 minitomaatjes

 

Was en droog de kruiden. Je denkt ‘waar ga ik deze enorme hoeveelheid laten’ maar dat komt goed. Haal de blaadjes van de stelen. Knijp telkens een bal blaadjes bij elkaar en snijd fijn. Doe in een kom. Los de suiker met een mespunt zout op in het citroensap en meng vlak voor serveren met de salade. Snijd de tomaatjes in kwarten en schik ze in het midden. Wijn: tja, dat hangt vooral af van je je hierbij serveert. Lamskoteletjes? Dan rode Palestijnse wijn of anders een Lirac.

Op 26 oktober 2026 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.