Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Pasta met kippenlevers, citroen en basilicum

Het is weer fraai; de Volkskrant heeft enkele ingrediënten uit mijn recept van vandaag niet vermeld. Tja, een Word-documentje kan nog een tweede pagina hebben, nietwaar? Moet je de dingen daarop ook eventjes meekopiëren. Soit.

Hier de gehele tekst:

Eindelijk, eindelijk gloort er licht aan de meteorologische tunnel. Het wordt tijd ook, ik heb schoon genoeg van het gewinter. Ja, de zon scheen. Maar het was tegelijk koud. En ik wil van mijn winterjas af, ik wil eten in de tuin, slempen bij de ondergaande zon, ouwehoeren in het zwoele donker, voelen dat alles beter wordt, mooier, rijker. Glorieuze gerechten oppeuzelen met vrienden, kippen met rozemarijn en olijven, vissen uit de oven, immense schalen met ratatouille, geitenkaasjes in olie.

Ik wil me hullen in wolken van vineuze alcohol en me terugtrekken uit de idiotie van het dagelijkse leven, met zijn stadionbranden en woekerpolissen en Berlusconi’s. Mijn keuken en eettafel zijn dan mijn burcht. Tant pis dat Berlusconi uit Pastaland komt – die idioot die zelfs knoflook wou verbieden – we gaan pasta eten. Lentehunkerpasta. Iets betrekkelijk simpels, dat evenwel zo lekker is dat je het ook bij de meest verfijnde dinertjes kunt serveren, liefst in de tuin, in de schemering, met voldoende flessen koel wit onder handbereik, Verdicchio of Vernaccia of Gavi, wat maakt het uit, plus vrienden en vriendinnen of potentiële minnaars en minnaressen. Eten maar! Drinken! En dat je dan voelt dat alles alleen maar beter, mooier, rijker wordt. Ondanks Berlusconi.

Pasta ai fegatini e limone: rasp ongeveer een eetlepelje van alleen het geel van de citroen. Het mooist gaat dat met de keukenraspen van Microblade. Pers daarna één citroenhelft uit. Snijd de levertjes in twee of drie stukjes, verwijder witte friemeltjes en snijd groene plekjes weg. Bak de flinters ui met de knoflook op halfhoog vuur glazig in een gulle scheut olie, net totdat de ui slap wordt. Verwijder de knoflook en voeg de levertjes toe. Bak tot de levers hun rauwe kleur verloren hebben. Doe de wijn en het citroensap erbij, draai het vuur laag en dek af met een deksel. Laat nog precies 2 minuten garen en zet dan het vuur uit. Doe er de citroenrasp bij en breng verder op smaak met zout en peper.

Kook de pasta in veel water met flink zout al dente. Giet af en voeg bij de levers. Zet het vuur daaronder weer aan en warm een minuut door. Scheur de basilicumblaadjes en voeg ze toe.

Pasta met kippenlevers, citroen en basilicum

Voor 4 personen

1 citroen

1 ui

1 teen knoflook, geplet

6 eetlepels olijfolie

250 gram kippenlever

1/2 glas witte wijn

400 gram pasta naar keuze, kort of lang

15 blaadjes verse basilicum

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Pasta met kippenlevers, citroen en basilicum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.