Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Pasta met paprika en gehakt

Hapje voor mama! Hapje voor papa! Hapje voor opa! Kinderen lijden wat af in hun jongste jaartjes. Want waar bestaan die hapjes uit? Prut. Zouteloze prut. Nee, ik weet ook wel dat ze een poos lang nog geen ‘echt’ eten kunnen hebben, maar veel papa’s en mama’s laten hun voederkarretje langer over de prutweg rijden dan nodig. Vanwege papamamagemak. Wij eten iets ingewikkelds, kind krijgt een potje. En aangezien zeker kant-en-klare prut weliswaar ontzettend verantwoord maar onsmakelijk is, moet je trucs inzetten om de slachtoffers te laten eten. Kijk, de kameel wil in zijn hok/auto in de garage/vliegtuig in de hangar!

Als niet uitkijkt leren kinderen meer te eten dan waarin ze zin hebben. ‘Ze moeten toch eten?’ roept een ouder dan vertwijfeld. ‘Anders groeien ze niet!’

Welnee. Ze groeien toch. Door hormonen. En als ze honger hebben eten ze. Trap niet in de val om je er te druk over te maken en daardoor eten op te dringen. Dan kan een kind nee zeggen en begint de strijd. Te veel eten kan walging oproepen en dat is een zeer sterke emotie waartegen terecht geen argumenten bestaan, kamelen/auto’s/vliegtuigen incluis.

Voorts helpt het enorm als het aanbod lekker is, als de voorbeeldeters het met smaak eten en als je er af en toe zelf mee kunt rotzooien. In dat laatste geval zijn dingen met saus geen goed idee. Terwijl ik zoiets vandaag wel op het menu heb. Maar mijn peutertje van weleer wordt straks 30 en is een collega geworden. Ter viering daarvan vandaag pasta met paprika en wat gehakt, goed te doen voor mensen van 3 tot 103.

 

Pasta met paprika

Hoofdgerecht voor 4

4 rode puntpaprika’s, in dunne reepjes

2 uien, grof gesneden

4 eetl. olijfolie

1 teen knoflook, gehakt

150 g half-om-halfgehakt

2 eetl. Thaise vissaus

1 theel. komijnpoeder

1 theel. korianderpoeder

wat chilivlokken

25 g tomatenpuree

400 g tagliatelle of mafaldine

 

Bak de paprika en ui 2 minuten in de olie. Voeg de knoflook en het gehakt toe en bak het rul. Is alle roze kleur verdwenen, dan gaan de vissaus, specerijen en de chilivlokken erbij. Roer de tomatenpuree los in 100 ml water en voeg toe, laat afgedekt zachtjes smoren tot de paprika zacht genoeg is. Breng op smaak met zout.

Kook de pasta al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Giet af en meng grondig met de saus voor het serveren. Wijn: montepulciano d’abruzzo.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.