Nagerechten | Volkskeuken recepten

Pecantaart met rumcrème

Wij volkskokers van de Volkskrant hebben zo onze patronen. De scherpe lezers van deze rubriek hebben allang door wie waarover schrijft, vega, zoet, kinderen, vlees, biologisch, tuinen, hip, degelijk. En waarover niet. Mijn lacune is zoet. Maar af en toe, goed, héél af en toe, spring ik over mijn eigen schaduw heen. Dat is niet om onvoorspelbaar en mysterieus te zijn – dat is me van mijn leven nog niet gelukt – maar om in training te blijven. ‘Dat noemt zichzelf culinair schrijver en kan nog niet eens een taart bakken’, dat soort geluiden wil ik voor blijven. Of nee, dokter, misschien is het meer het bezweren van persoonlijke demonen of van de dreigende veroudering, de nakende overbodigheid, het ingehaald worden door hordes vreselijk leuk schrijvende jonkies die pinballend veel succes hebben met het publiceren van instructies die leiden naar taart-, koek- en cakegeluk.

Afijn, ik heb dus weer eens een taart gebakken. Die er vijf dagen over deed om opgegeten te worden, waarbij meer dan de helft ook nog eens naar buren ging. Misschien is dat het wel. Als ik bak is het voor de buren.

 

Pecantaart met rumcrème

Voor een heleboel personen

 

Deeg:

225 g bloem

100 g roomboter

50 g suiker

3 eidooiers

Snuf zout

Vulling:

200 g pecannoten + 15 stuks extra

200 g suiker

100 g crème fraîche

3 eiwitten

En verder:

boter om in te vetten

400 g mascarpone

50 g poedersuiker

6 eetlepels bruine rum of iets meer

 

Splits de eieren en zorg dat er geen spoor eigeel bij het wit komt. Doe de ingrediënten voor het deeg met de eidooiers in de keukenmachine (zonder dat walnotenkruim, natuurlijk!) en draai tot zich een bal begin te vormen. Pak de bal in folie en leg een half uur in de koelkast.

Zet de oven aan op 180 graden. Maal voor de vulling de noten tot kruim met de keukenmachine. Meng de suiker en de crème fraîche. Roer er het notenkruim door. Klop apart met schoon materiaal de eiwitten stijf. Spatel het notenmengsel door de eiwitten.

Beboter een lage taartvorm van circa 24 cm doorsnee en verdeel het deeg erover, met een rand. Ik doe dat door kleine kluitjes uit te drukken; een lap uitrollen en verplaatsen lukt me niet. Doe de vulling erin. Bak 30 minuten; dek de bovenkant af met beboterde folie als hij te bruin wordt. Laat afkoelen.

Roer de mascarpone los met de poedersuiker, rum en misschien wat water. Verdeel over de taart en garneer met pecannoten.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Pecantaart met rumcrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.