Wijn

Pedro Ximenez 2006, Toro Albalá, Montilla – Morilles

Eierpuddinkjes van pompoen met karamel, dat is het dessert dat Loethe Olthuis in het Weekendmenu van de Volkskrant voorstelt, na een bietensalade met spek en walnoten en kalfslever met oude sherryazijn. Diep dacht ik na over dat nagerecht. Welke wijn zou daar nu het best bij passen? Ik kwam uit op een betrekkelijk lichte PX. Of laat ik er aanhalingstekens omheen zetten: ‘lichte’ PX…

Waarom

Eigenlijk is het niet te drinken, dit spul. Nippen moet je het. Maar dan is het ook fantastisch, bij pompoenflan met zijn suiker en gember. Dik, viscoos, stroperig als hoestsiroop maar stukken beter van smaak, gekonfijte sinaasappelschil in rozijnenlimonade, traag uit het glas wervelend met vleugen kaneel en kardemom.

Smaak

Pedro Ximenez is een druif. Het idioot zoete sap daarvan wordt gebruikt om droge sherry’s voor de export aan te zoeten tot medium dry of cream. Een klein beetje PX mag zelf vergisten tot wijn. Zoals deze. Er zijn donkerbruine versies en lichtere. De eerst past alleen bij vanille-ijs, de andere – deze – bij gerechten met gebrande suiker.

Een half flesje kost 12,50, maar dat kun je in de loop van meerdere dagen of weken opdrinken. Opnippen, bedoel ik.

Verkrijgbaar

Gouden Ton, 12,50 euro (0,375 l), www.goudenton.nl.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.