Wijn

Pedro Ximenez 2006, Toro Albalá, Montilla – Morilles

Eierpuddinkjes van pompoen met karamel, dat is het dessert dat Loethe Olthuis in het Weekendmenu van de Volkskrant voorstelt, na een bietensalade met spek en walnoten en kalfslever met oude sherryazijn. Diep dacht ik na over dat nagerecht. Welke wijn zou daar nu het best bij passen? Ik kwam uit op een betrekkelijk lichte PX. Of laat ik er aanhalingstekens omheen zetten: ‘lichte’ PX…

Waarom

Eigenlijk is het niet te drinken, dit spul. Nippen moet je het. Maar dan is het ook fantastisch, bij pompoenflan met zijn suiker en gember. Dik, viscoos, stroperig als hoestsiroop maar stukken beter van smaak, gekonfijte sinaasappelschil in rozijnenlimonade, traag uit het glas wervelend met vleugen kaneel en kardemom.

Smaak

Pedro Ximenez is een druif. Het idioot zoete sap daarvan wordt gebruikt om droge sherry’s voor de export aan te zoeten tot medium dry of cream. Een klein beetje PX mag zelf vergisten tot wijn. Zoals deze. Er zijn donkerbruine versies en lichtere. De eerst past alleen bij vanille-ijs, de andere – deze – bij gerechten met gebrande suiker.

Een half flesje kost 12,50, maar dat kun je in de loop van meerdere dagen of weken opdrinken. Opnippen, bedoel ik.

Verkrijgbaar

Gouden Ton, 12,50 euro (0,375 l), www.goudenton.nl.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.