Wijn

Pedro Ximenez Valdespino El Candado

In het Volkskrant Weekendmenu van deze zaterdag een heldere paddestoelensoep met spekjes, wildzwijn met trappistenbier en toe zoete rijsttimbaaltjes met verse dadels. Dat nagerecht is een gelegenheid om eens een PX open te maken, die chocoladekleurige, intens zoete sherry.

Wat mij betreft zijn er maar heel weinig eetbaarheden waar de intense zoetheid van Pedro Ximenezsherry bij past (nee, bij chocolade prefereer ik Banyuls of Maury), maar deze toet met dadels is er zo eentje. Samen zijn dessert en wijn een paradijselijke smaak voor de ware zoetekauw. Voor de rest van de mensheid: probeer maar eens, de porties zijn niet zo groot en Pedro Ximenez moet je geproefd hebben.

Smaak

Alle sherry’s beginnen hun leven als droge wijn van de palominodruif. Voor de export worden sommige – de amontillado’s en oloroso’s – gezoet met het idioot zoete sap van de Pedro Ximenezdruif. Men laat dat spul ook wel vergisten tot een aparte wijn; El Candado is er een voorbeeld van. Je kunt hem puur als saus over vanille-ijs schenken, er sauzen voor vlees en vis mee afmaken, of hem opdrinken. Bij rijstdesserts met dadels en pecannoten. Ietsje koelen mag.

Verkrijgbaar

Valdespinio Pedro Ximenez ‘El Candado’. Slijters, circa 20 euro de fles. Geopende flessen zijn in de koelkast maandenlang houdbaar.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.