Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Penne met groene groenten en citroen

Verdraaid, ik ben niet de enige die boeken over Italië schrijft. Dat blijkt al uit de titel van het kortelings verschenen Koffiebars en carabinieri – Een ander boek over Italië, van Miriam Bunnik (Wereldbibliotheek, € 20,-). In 24 vaardig geschreven hoofdstukken schetst ze de aard van de Italianen aan de hand van thema’s als de koffiebars, de kleuren van de vlag, Pinocchio, de Fiat 500 en, jazeker, pasta. Bij het lezen van zo’n boek zit ik al prettig op het puntje van mijn stoel, maar als het over eten gaat begint mijn voet zenuwachtig te wiebelen, u begrijpt dat. Om het onderwerp aan te vatten ging Bunnik te rade bij twee pastapersoonlijkheden, een in Bologna en een in Bari. Die zoals veel Italianen met groot aplomb dingen declameren die niet altijd juist zijn, zoals ‘pasta is altijd een fundamenteel onderdeel van de maaltijd geweest’. Ligt er maar aan je met ‘altijd’ bedoelt. Want elke maaltijd beginnen met de primo – rijst, stevige soep of, meestentijds, pasta – werd pas in de loop van de 20e eeuw de norm.

Genoeg betweterij. Ik smulde van Bunniks smakelijke regels over Dante Alighieri, over de brommers die vanwege hun slanke taille Vespa’s, wespen, werden gedoopt, over het Napolitaanse leven naast een levende vulkaan. En over carabinieri, naturalmente.

 

Penne met groenten en citroen

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

500 g penne of tortiglioni (korte pasta)

500 g sperziebonen

350 g gedopte verse doperwtjes (± 1 kg in de peul), of, zucht, ontdooide diepvries

100 ml slagroom

1 biologische citroen

100 g versgeraspte Parmigiano Reggiano

 

Haal van de sperziebonen de steelaanzet af, laat het dunne puntje aan de andere kant zitten als het niet verdroogd is. Snijd de boontjes in stukjes van pakweg 3 cm. Breng een grote pan water met 10 gram zout per liter aan de kook. Doe er de pasta en de sperzieboontjes in en kook de tijd die de pastaverpakking aangeeft. Voeg 4 minuten voor het eind van de kooktijd de erwtjes toe. Dan gaat de zaak even van de kook, maar dat geeft niet. Proef op het eind of de pasta al dente is. Giet af en bewaar een kop kookwater.

Warm de room heel zachtjes in een flinke pan – laat niet inkoken! – en rasp er heel dun de schil van de citroen bij. Meng er de pasta, groenten en Parmigiano door. Gebruik wat kookvocht als er droogte dreigt. Geef een draai aan de pepermolen en serveer. Wijn erbij: Pinot Bianco.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.