HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Pittige roerbak van gele courgette met biefstuk

Ooit was er een grootse proeverij van wijnen van de Côtes du Rhône bij Indonesisch restaurant Indrapura in Amsterdam. Want, zo had het Nederlandse pr-bureau bedacht, die Rhônes smaken ‘kruidig’, dus dat moest wel uitstekend passen bij de specerijenvloed uit de Gordel van Smaragd. Ik zat tegenover de Franse vertegenwoordiger van de wijnboeren en zag haar verschieten na de eerste hap rendang. Naar adem happen. Paars kleuren tot achter haar oren.

Kruidig is een relatief begrip, helemaal als het over wijn gaat. Maar pittig is iets anders. Fransen waren en zijn niet veel gewend als het om chilipepers gaat, wij en de Engelsen veel meer. Althans, dat dacht ik. Maar nu komt de klacht waar ik al de hele tijd naartoe zit te werken: ONZE SPAANSE PEPERS WORDEN SUF. Ze komen uit het Westland, waar men vreselijk aan het diversifiëren is. Ze telen er de prachtigste habanero’s, rawits, jalapeño’s, madamjeanets, hulde, hulde, maar die standaardpeper die overal te krijgen is blijkt er een soort paprikaatje geworden. Ik heb hem laatst maar eens rauw opgeknabbeld: geen punt. Nee, het is niet mijn gewenning. Het zijn gewoon de supermarkten die tamme pepers wilden omdat klanten klaagden. Nu moet ik naar de toko voor rawits en ik heb geen toko in de buurt.

 

Pittige roerbak met gele courgette en biefstuk

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 gele courgette (groen werkt minder goed, is wateriger)

1 kogelbiefstuk van ± 150 g

2 eetlepels lichte sojasaus

2 eetlepels sesamolie

1 rawitpepertje

3 tenen knoflook

1 sjalotje of klein uitje

3 eetlepels olie

1 groene puntpaprika, in stukken of repen

150 g gedopte doperwten, vers of ontdooide diepvries

1 theelepel suiker

2 eetlepels Thaise vissaus

2 eetlepels limoensap

 

Snijd de courgette in stukjes. Marineer de biefstuk in de sojasaus en de sesamolie.

Doe de rawit met de knoflook en de sjalot in het bakje van de staafmixer en maal tot prut, of vijzel alles in een vijzel. Verhit de olie in een wok en fruit er het rawitmengsel in tot het gaat geuren – een minuut of 2. Doe er de courgette en de groene paprika bij en roerbak eventjes. Voeg de doperwten, suiker, vissaus en limoensap toe, sluit af met een deksel en laat op laag vuur een minuut of 5 garen.

Verhit een klein koekenpannetje en bak er de biefstuk in zoals hij is, zonder extra vet. Haal uit de pan en snijd in repen. Serveer op de roerbak. Eet met rijst.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

2 reacties op “Pittige roerbak van gele courgette met biefstuk

  1. Beste Onno,
    Je hebt helemaal gelijk, waar het de vervlakking van de pepers betreft. geldt trouwens niet alleen voor de lomboks. De supermarkt (in de Haagse binnenstad allemaal AH) is goed voor de wasmiddelen en een krat bier e..d. maar niet voor vlees en gevogelte en al helemaal niet vis. Zeer beperkt assortiment in plastic voorverpakte tilapia en andere rommel. En inderdaad de pepers smaken naar niks meer..
    Gelukkig woon ik aan de rand van Chinatown, vol met Chinese supers, toko’s en echte goede Aziatische restaurants.
    Vriendelijke groet
    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.