Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept potted shrimps – garnalen in boter

Bloedworst is lekkerder dan duivenborst. Zo, dan hebben we dat misverstand ook maar eens de wereld uit.

Zo vond ik dat althans een paar dagen geleden. Ik liet me inspireren door het recept van Marcus Huibers van laatst. Ik had onlangs al vastgesteld dat de dunne bloedworst van slagerij Slagt aangenamer was dan de dikke. En toen ik vorige week voor een vriendenetentje drie gezonde buitenkippen haalde bij de poelier, liet ik meteen duivenborstjes inpakken. Houtduif, pieppiepklein, vier van die dingetjes ofwel twee dode duiven, samen 180 gram. Feest voor twee!

Ik kan echt Heel Vaardig Vlees Bakken, dus eenmaal uit de pan waren de borstjes precies goed, niet heel erg mals want wild, maar precies goed. Tja. De bloedworst was beter.

Lekker bestaat in vele gedaanten. Net als feest, net als ‘bijzonder’. Fijnproeven is leuk, en je organiseert het door kleine rotbeetjes te geven, schreef ik vorige week. Als je ziet dat je heel weinig krijgt, snijd je minder af, neem je kleinere happen en proef je aandachtiger. Iets wat heerlijk is, is dan nog heerlijker. Maar ho even, schreef iemand me, kerst is toch juist alles in mooie schalen, gulle bakken, groente, saus, dikke stukken vis en vlees? Ja, dat is de andere opvatting. Ben ik ook helemaal voor. Ouderwetsch de tafel vol en bikken en schransen en lachen en zuipen en samen zijn. In dat geval ga je niet zitten fröbelen met duivenborstjes. Maar met wat dan wel? De bijzonderheid van de dag willen we benadrukken met de bijzonderheid van het eten. En dus komt er iets wat we de rest van het jaar niet op tafel zetten. Iets duurs, doorgaans. Terwijl ik vind dat, aandachtig geproefd, bloedworst lekkerder is dan duivenborst.

Tot hier mijn kerstdilemma; nu gaan we koken. Nee, geen bloedworst. Ik zit nu in een garnalenfase en daar moet u maar even onder lijden. Bij Rules, het oudst nog bestaande restaurant van Londen, at ik ooit mijn eerste potted shrimps, een machtig mooi voorhapje van de Britten. Smelt de boter zachtjes en voeg de smaakmakers toe. Verdeel de garnalen over de schaaltjes en druk goed aan. Verdeel de boter erover. Dek af met plastic huishoudfolie en zet een etmaal in de koelkast. Haal een half uur voor het serveren uit de koeling en geeft er warme witte toast bij.

 

Potted shrimps – garnalenpotjes

Voorgerechtje voor 4 personen

 

100 gram boter

een minisnufje cayennepeper

1 mespuntje foelie

1 theelepel worcestersaus

1 eetlepel citroensap

1 afgestreken theelepel zout

100 gram gepelde Hollandse garnalen

Nodig: 4 heel kleine schaaltjes met hoge randen

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept potted shrimps – garnalen in boter

  1. Wilde ik nog vragen n.a.v. bovenstaande, wie is jouw poelier in de zaanregio? Ik ga meestal naar Ruig, maar ben eigenlijk op zoek naar een poelier die meer scharrel/bio/buitenloop aanbiedt, ook als ik niet een hele kip nodig heb, maar iets met poten, vleugels of filets wil. Heb jij een adres?

  2. Ha Jacco, ik ga ook altijd naar Ruig in Oostzaan. Vroeger hadden ze inderdaad ook bouten van buitenlopers liggen, de laatste tijd niet meer. Even vooruit bellen voorkomt teleurstelling: 6847333.

  3. Dag Onno,
    Dank voor dit mooie recept, komt hier als pre kerstdiner op tafel morgen. Kom je wel terug met bloedworstrecepten? Hier in huize. De Boer doen wij aan een herwaarderingsslag van bloedworst.
    Fijne Kerstdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.