Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Prei-nasi goreng met spek

Soepgroente, vier letters; als dat in een kruiswoordpuzzeltje staat gaat het steevast om prei. Sneu vind ik dat. Niks mis met soep, niks mis ook met prei in de soep, maar het doet de groente geen recht. Prei heeft een oeroude geschiedenis, ga zoeken op het internet en je vindt klaterende trivialiteiten, met voorop keizer Nero’s idee dat je er beter door gaat zingen. Dat is mij nog nooit opgevallen, maar misschien kan ik mijn koor interesseren voor een breed opgezet onderzoek.

Voorts bevat prei sulfiet, lees ik, net zoals de andere leden van de alliumfamilie, knoflook, ui en de rest. Dat wordt een vrolijk leven, als je om die reden af ziet van het eten ervan.

Afgelopen zaterdag schafte ik op de markt in Tonnerre vier dikke preien aan. Om vervolgens op het terras van het café Le Rétro over de koffie heen niet slechts mijn zonden, maar tevens de verwerking van de Allium ampeloprasum te overdenken. Dat duurde lekker lang, ook vanwege de afleiding; marktdag betekent in elke Franse stad een openluchtvoorstelling van bijzondere types, je ziet meteen waar Jacques Tati en Albert Uderzo hun inspiratie haalden.

Onze vaderlandse nasi bevat van oudsher prei. Waarom het gebruikelijk bescheiden aandeel niet eens opgevoerd? En er als smaakmaker een piepklein beetje gerookt spek bij gedaan?

 

Prei-nasi goreng met spek

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

250 g rijst

4 dikke preien

100 g gerookt buikspek

2 tenen knoflook, gehakt

4 cm verse gember, geschild en gehakt

6 eetlepels olie

3 theelepels korianderpoeder

3 theelepels komijnpoeder

2 theelepel kurkuma

4 slagen van de pepermolen

4 eetlepels ketjap manis

 

Kook de rijst met zout zoals op de verpakking staat aangegeven. Het lekkerst is als je dat al een dag eerder hebt gedaan, want nasi lukt het best met afgekoelde rijst.

Snijd de prei in de lengte doormidden en dan in plakken van circa 1 cm (het donkerste groen gebruiken we niet). Snijd een handjevol van het lichtgroen zo dun als je kunt en houd dat apart. Was en droog de prei.

Snijd het spek in piepkleine reepjes of blokjes.

Fruit het spek met de knoflook en de gember 2 minuten in de olie. Voeg de prei toe (behalve dat dungesneden beetje), plus de specerijen en een half glaasje water. Sluit de pan en laat 8-10 minuten garen. Doe er dan de rijst bij, warm al mengend door en breng op smaak met ketjap. Schep er de dungesneden prei door. Wijn: montepulciano d’Abruzzo.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Prei-nasi goreng met spek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.