Wijn

Quinta da Nespereira Vineaticu Reserva 2011, Dão

vineaticu

Een ‘nationale druif’… ik vind het een vreemd idee. Maar Portugal heeft er een. Touriga nacional is de naam en uit het oogpunt van kwaliteit valt er alles voor te zeggen. Tot wijn verwerkt gromt hij een beetje in zijn jeugd, maar na een paar jaartjes rijping wordt dat aangenaam brommen, zoiets als de stem van je vader wanneer je je hoofd tegen zijn borstkas legde. Wina Born bezong in de jaren zeventig al de rode wijnen van de Dão, de regio waar men lekker veel touriga nacional gebruikt. Nu gromde, bromde en neuriede de Vineaticu Reserva 2011 van de Quinta da Nespereira die de eer van de streek kwam verdedigen op mijn proeftafel. Donker fruit, aardse stoerheid en een nog steeds jeugdige frisheid kenmerkten de wijn. En als ik quasi door mijn ooghaartjes keek, nou ja, rook, liet mijn fantasie zelfs de rijpe mispels opdraven waarnaar de quinta is vernoemd. Geit uit de oven, beekforel met gebakken uien, bonenschotels met worst, dat zijn gerechten waar men in de Dão trots op is. Ik zie het helemaal voor me. Met een fles Vineaticu erbij. Donkerrood geluk uit Portugal.

 

Quinta da Nespereira Vineaticu Reserva 2011, Dão

Storms.nl, € 8,75

 

Prijs/kwaliteit 8,5

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.