NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept aardbeien met bonbonroom

Achterop de laatste Allerhande staat een mooi donkere advertentie voor bonbons. ‘Australian home-made’ heten ze. Wat denkt u dat die woorden beteken? Precies, dat ze uit een fabriek in Amsterdam komen. O, u dacht dat er een aantal Australische thuiswerksters in een dorp bij Sidney in de chocola roerden? Nee, zo moeten we dat niet begrijpen. Net zo min als wilde spinazie wild zou zijn en ambachtelijke salades, speculaasjes en broodjes uit een kleinschalig werkplaatsje zouden komen.

Maar aan die laatste dingen was u al een beetje gewend. Met ‘Australian Home-made’ gaat Albert Heijn echter een grens over, vond Dick Veerman van de discussiewebsite foodlog.nl. Zeker aangezien AH in de tekst ook nog eens ronkt over ‘wat je ver haalt is lekker’. Tijd voor een klacht bij de Reclame Code Commissie.

Wordnapping wordt het genoemd, het gebruiken van oneigenlijke woorden om producten aan te prijzen. Het is heel gebruikelijk en van alle tijden, net zo goed als de tegenbeweging van producenten die proberen hun succesvolle namen af te schermen. Je mag je eigen ham geen parmaham noemen, en schuimwijn uit Luxemburg geen champagne. Maar een heleboel termen zijn vogelvrij. Ambachtelijk is er zo een, net als, gek genoeg, ‘vers’. ‘Natuurlijke ingrediënten’ is ook zo’n volslagen holle kreet. En je mag in Noord-Holland camembert maken (maar geen camembert de Normandie), net als Leidse kaas in Polen (maar geen Boerenleidse).

Behalve wat beperkingen van wettelijke aard, zoals beschermde herkomstbenamingen, is er niks. Iedere reclamemaker mag mooi weer spelen met woorden. En met beelden, trouwens, denk aan de idyllische plaatsjes van happy dieren op boerderijen terwijl een product uit een fabriek komt.

Nu ben ik even het land uit, dus kijk zelf op foodlog.nl hoe het met de klacht gaat. Ik laat u even achter met een recept: roer de mascarpone los. Klop de slagroom stijf met de suiker en meng met de mascarpone. Laat al je agressie op de consumptiemaatschappij los door de bonbons te hakken en spatel ze door de room. Maak de aardbeien schoon, verwijder daarna de kroontjes en snijd grote in de lengte in tweeën. Doe in kommen en bekroon met de bonbonroom.

Aardbeien met bonbonroom voor 4:

5 eetlepels mascarpone

2 dl slagroom

1 dikke eetlepel suiker

ca. 100 gram bonbons naar keuze

500 gram Hollandse aardbeien

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.