Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept amandelkrullen Cees Holtkamp

 

Eindelijk, eindelijk heb ik de rolladeknoop geleerd. De rolladeknoop! Nu heb ik geen haast in de keuken, dus er was niks tegen om padvinderig mastworpen, paalsteken en ouwewijven aan te leggen rond een stuk overleden dier, maar jaloers was ik wel. Mijn slager, Cees Slagt, kan namelijk als een goochelaar een stuk vlees temmen met flitsende, voor het oog nauwelijks zichtbare gebaren, waarna het gedresseerd de oven in springt, blij bijeengehouden door vrolijk touw op veel te regelmatige afstanden.

Maar nu is er Foodtube.nl. Nou ja, foodtube, de site met instructieve filmpjes over koken en drinken, was er al jaren, maar het heeft een nieuw smoel, een helderder aanblik en overzichtelijkheid. Ronald Hoeben, van oorsprong fotograaf maar tevens voedselschrijver, en wijnschrijfcollega Harold Hamersma verstoppen zich achter de schermen daarvan, en door hun toedoen is de wereld verrijkt met aanschouwelijke instructies aangaande het panklaar maken van duiven, frituren van broodjes bij pulled pork, vullen van artisjokken, in zout inmaken van citroenen, pocheren van eieren en nog veel, veel meer. Waaronder het maken van de rolladeknoop. Nu moet ik nog een paar weken gaan trainen maar eerlijk gezegd heb ik niet de illusie om Cees Slagt te verslaan; die rolladeknoopte tijdens zijn opleiding al zijn medeleerlingen eruit.

Als recept vandaag leen ik er van Foodtube een van het zoete geweten van Nederland, banketbakker Cees Holtkamp. Vindt hij niet erg. Samen met hem en zijn kleindochter Stella mogen we amandelkrullen maken. In het restaurantwezen worden die steevast fout geschreven en uitgesproken als ‘tuilles’ (da’s Frans, meneer!), maar in het Franse woordenboek komt dat niet voor. Het zijn tuiles, dakpannetjes, van amandelen, suiker, eiwit, wat boter en maar weinig bloem. Heerlijk bij de eerste lambada-aardbeien en een lik zelfgeklopte slagroom.

 

Amandelkrullen

Voor 15-20 stuks

 

50 gram geschaafde amandelen

70 gram fijne tafelsuiker

25 gram glutenvrije of patentbloem

10 gram vanillesuiker

10 gram roomboter

1 ei, losgeklopt

10 gram water

een mespuntje zout

nodig: siliconenmatje of -velletje

 

Meng de geschaafde amandelen met de suiker, de bloem en de vanillesuiker.

Smelt de boter en roer die, evenals het ei, het water en het zout door het amandelmengsel. Laat het deeg een uurtje rijpen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg een siliconenmatje op de bakplaat. Leg hierop, op ruime afstand van elkaar, kleine hoopjes van het amandelmengsel (het vloeit erg uit). Druk ze met een natte vork plat en bak ze 10-15 minuten.

Schep ze met een pannenkoekmes onmiddellijk na het bakken van de plaat en leg ze over een bezemsteel (tip: klem de bezemsteel tussen twee stoelen), als je ze krom wilt hebben. Laat afkoelen en bewaar in een gesloten trommel.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Recept amandelkrullen Cees Holtkamp

  1. Hallo Onno,
    Is dit toeval? Las vorige week het boek "Ik kom terug" van Adriaan van Dis, waarin hij schrijft dat hij op eigen rekening amandelkrullen voor zijn moeder moest kopen in een superdure patisserie en ze haar in een onbewaakt ogenblik aan de vogels zag voeren.. Heb mij toen afgevraagd wat dit wel voor een lekkernij moet zijn. Had er nog niet eerder van gehoord.
    Groeten Antoinette.

  2. Hartelijke dank voor uw mooie recept. Ik ben een dochter van een banketbakker en een klein kopje sterke koffie met een amandelkrul is voor mij het ultieme dessert.

    1. Ik zal het recept aanpassen. Gebruik een siliconenmatje of -velletje; ze liggen gewoon bij de huishoudspullenwinkels als Blokker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.