Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept asperges met gamba’s in lichte rode curry

 

Ik heb ze zien komen: asperges. In mijn jeugd waren dat vreemd dunne dingen in een vreemd dun blik, uit China meen ik, met een zwart etiket. ‘Slierasperges’ noemde mijn moeder ze en ze was er dol op. Je pakte ze volgens de hipste trends in een plakje ham en rolde dat op. Toen er jaren later eens verse asperges te koop kwamen in de Zaanstreek, koos ze de dunste. Dat waren de beste, vond ze op grond van haar Chinees-blikervaring. Maar schillen gaf slechts twee treurige opties: of je schilde de hele asperge weg, of je at rafels. Mij staat bij dat we bij de rafels begonnen; misschien had mijn moeder helemaal nooit gehoord van de noodzakelijkheid tot schillen. Dan hou je niks over!, moet ze hebben gedacht. Inderdaad. Vandaar dat je dikke asperges moet kopen.

Inmiddels schuren de asperges door het ganse land. Tegen de tijd dat prijskraaksupers ze in de aanbieding gooien is de lol er voor de culinaire voorhoede wel af, cultureel gezien. Godzijdank is de asperge een seizoensgroente die niet het hele jaar verkrijgbaar is, maar ook dat aspect proberen telers en importeurs verbeten te elimineren, zodat de stengels straks de status van sperzieboontjes hebben.

Vooralsnog is dat niet zo. Nu springen we nog op als de asperges verschijnen, als herauten van de lente. En bij dat opspringen hoort een reflex: serveren met ei, boter of botersaus en ham. Doe ik ook. Een keer, twee keer. Waarna het gaat kriebelen. We gaan ze opdienen met een quasi-Thaise saus uit mijn bochtafstekende repertoire, plus wat gamba’s en chiffonnade van limoenblad. Of wat limoenrasp.

 

 

Asperges en gamba’s in lichte rode curry

Voorgerecht voor 4 personen

 

800 g  witte asperges AA

circa 1 eetlepel Thaise rodecurrypasta

150 ml kokosroom

200 g gekookte, gepelde gamba’s of grote garnalen

4 limoenblaadjes (toko), in ragfijne reepjes, of

1 limoen

 

Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook. Schil de asperges en verwijder 3 cm van de onderkant. Snijd de rest in stukken van 3-4 cm en houd de koppen apart. Kook de stukken asperge 6 minuten, de koppen 4. Schep ze subiet in een bak met koud water.

Kokosroom is bij toko’s te koop. Heb je dat niet, schep dan zoveel mogelijk van de room die in een blik kokosmelk bovenop drijft.

Roer de rodecurrypasta los met de kokosroom in een steelpan, en verwarm. Laat de asperges goed uitlekken en warm 1 minuut in de saus. Voeg de gamba’s en het limoenblad toe en warm nog 1 minuut door; kook zonodig de saus dekselloos nog even in. Geen limoenblad? Rasp boven de borden wat limoenschil.

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Recept asperges met gamba’s in lichte rode curry

 1. Onno, goedenavond.
  Wij aten vanavond dit recept van jou.
  Een waarlijk eetgebeuren!

  Elke woensdag kijk ik uit naar het recept in de Volkskrant en ik volg je blog al jaren.
  Telkens verrassend en met uitspattingen in de meest culinaire en literaire zin.
  Vandaag met enkele kritische kanttekeningen mijnerzijds.

  Met alle respect, voor vier personen aan de royale kant.
  Bovendien verdwijnt de asperge in de kakafonie van geuren en smaken.

  Als je met de Kerst verkondigt (hilarisch overigens) en (toegepast) om de meest kleine proefhapjes te serveren is dit een compleet hoofdgerecht.
  Wij hadden er bijna meer dan genoeg aan.

  Over de receptuur, hoe ga ik dit nu netjes zeggen?
  Je spreekt over kokosroom, ik lees: schep zo veel mogelijk room die bovenop het blikje drijft eraf.
  Vervolgens gaan we de currypasta losroeren met de kokosmelk.
  Over melk heb je tot op dit moment niet gesproken en nu komt ineens die melk tevoorschijn.
  Voor een gemiddelde leek verrassend en verwarrend.

  Toch een heerlijk recept.
  Ik zou voor een voorgerecht, de asperge hoeveelheden halveren.
  Vier garnalen pp, ook voldoende.
  Hoeveelheid saus is perfect.150 ml voor vier.

  Chiffonade van limoenblaadjes, hoe fijn gesneden ook, geeft geen prettig mondgevoel.
  Ik stel voor, mee laten trekken in de curry. En eruit halen.

  Verder prachtige tekst , over jouw moeder en ik denkend aan mijn moeder, uit het katholieke Weert , grootgebracht met asperges en na WO II geëmigreerd naar het Oosten van land. Daar waren haar stadsgenoten
  totaal onkundig van het feit dat er nog dergelijke heerlijkheden groeiden op onze Nederlandse aardbodem. Zij vond het de Limburgse aardbodem.
  En je hebt gelijk, het begrip seizoensgroenten toegepast op de asperge verdwijnt.
  Jammer, jammer, je hebt geen tijd meer om iets te verwelkomen of om ergens afscheid van te nemen.
  Laten we die asperge blijven omhelzen in de specifieke tijd die er voor zijn Nederlandse groeiproces voor staat.
  Met Sint Jan is het einde verhaal en wachten we op het nieuwe aspergejaar.

  Ik type op een ipad, soms erg lastig. Met name nu in een gegeven uitsparing.

  1. Dank voor de complimenten en de kritische noten. Hoeveelheid is ruim als je het opdient zoals op de foto, klopt. Ik heb hem meteen iets aangepast, hoewel niet gehalveerd. Ik krijg ook nog wel eens kritiek van ouders met pubers omdat mijn porties te krap blijken… Kokosmelk moest inderdaad ook daar de kokosroom zijn: aangepast. Dat u de saus te sterk vindt smaken bij de asperges, tja, ik had er geen last van. Minder currypasta nemen. Ik vond juist dat de asperges goed overeind bleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.