Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept biefstuk met rode curry, olijven en komkommer

 

Nog iemand behoefte aan een eenbenige Action Man uit 1989? Een paardenjuk voor aan de wand? Een paarse vaas met gouden bloemen of een klok met een schimmelig portret van Brigitte Bardot? Sinds een jaar of tien heeft Frankrijk Koninginnedag omarmd, alleen heet het hier vide-grenier: ‘leeg je zolder’. En het is niet allemaal op één dag, maar verspreid; in de zomerweekends lossen de dorpen elkaar af, zodat er altijd wel twee of drie zijn binnen een half uurtje rijden. Daar kunnen we ons uitleven met antropologisch veldonderzoek naar het esthetische gevoel van de plattelands-Fransen, dat geschat ongeveer vier millimeter verder ligt dan dat van de bewoners van Mali en Soedan. Kitschliefhebbers laten hier hun hobby varen; rondwandelen is een desensibilisatieprogramma.

 

2013-05-05 14.02.07 (Small)

 

Ergens halverwege het dorp is le buffet opgebouwd, lange tafels en banken onder een zeildoeken dak en een stel koelkasten van waaruit vanaf negen uur ’s ochtends de witte wijn wordt uitgeschonken. Daarnaast zijn al vroeg de vrijwilligers bezig met het aanmaken van houtskoolvuren in voormalige drinktroggen. Een van hen prepareert zwetend de andouillettes, de pensworsten die in deze streken net zo populair zijn als de frikadellen bij ons. Hij trekt van elk het vel af en smeert ze in met de bijtende moutarde de Dijon. Interessant, maar helaas niet afdoende voor mijn tere gestel. Gelukkig zijn er altijd merguez en braadworstjes als alternatief bij de slappe frieten die met veel te veel tegelijk in lauwe olie pruttelen. Als antigif drinken we Crémant de Bourgogne; we zijn niet weg te slaan van vide-greniers.

Vanavond echter eten we echt. Bij 35 graden staat mijn zonnehoed niet naar Bourgondische kost; we eten iets pittigs, iets prettig verwards, iets wat de zweetkliertjes zal aanzetten tot tropisch verkoelende prestaties.

 

Biefstuk met rode (of groene) curry, olijven en komkommer

Voor 4 personen

 

15 zwarte Griekse olijven, ontpit

2 cm verse gember, geraspt of tot pulp gehakt

3 tenen knoflook, geperst

3 gulle eetlepels Thaise rode currypasta, of 2 eetlepels groene

200 ml kokosmelk

1/3 komkommer

400 g bakbaar vlees, biefstuk, lams- of varkenshaas, dat werk

verse koriander, basilicum of munt

 

Snij de olijven in tweeën, doe ze in koud water en zet een poosje weg om er wat van het zout uit te trekken. Wrijf het vlees in met de gember, knoflook en zout en zet weg. Roer de currypasta los in de kokosmelk en warm zachtjes op. Snij de komkommer in de lengte in vieren, verwijder de zaadjes (eet op) en snijd de ongeschilde buitenkant in piepkleine blokjes.

Barbecue of bak het vlees zoals je het wilt en laat daarna 3 minuten rusten. Meng de uitgelekte olijven en de komkommer door de saus en warm nog een minuut of 2 door. Proef en kijk of er verdunning nodig is, of meer smaakmakers.

Snij het vlees in plakken en serveer met de saus. Bekroon met groen.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept biefstuk met rode curry, olijven en komkommer

  1. Heerlijk! Gegeten met courgettepasta (dunne sliertjes courgette heel kort koken) en een salade van romaine met bosui en geroosterde sesamzaadjes met een dressing van rijstazijn, griekse olijfolie, peper en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.