Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept broccoli met pasta

 

Begrijp ik goed dat de minister van Volksgezondheid maatregelen wil nemen om ons minder zout, verzadigd vet en suikers te laten eten? En de uitvoering vervolgens aan de industrie overlaat? Dat schreef Marie-Louise Schipper eergisteren in de Volkskeuken. Nou, dan zijn onze problemen zo verdwenen. Nog meer lightspullen, en nog meer activiteiten als het Nationale Schoolontbijt, waarbij kinderen ‘gezond’ te eten krijgen met vruchtenhagel en smeerkaas en, uiteraard, margarine. Laat me niet lachen. Een rits beleidsmakers, consultants en reclameboys gaan er enkele jaren inkomen uithalen en dat is dat. Effect: nul. Kijk dan liever wat www.kidsdoenmijneetexperiment.nl inhoudt. Dat is een initiatief van ouders zelf, zonder banden met de Unilevers en Nestlés van deze wereld. En wat is dat eetexperiment dan? Een schoolklas een week lang geen suiker laten eten. Geen koeken, geen snoep, geen frisdrank. En ook geen witbrood trouwens, geen gewone pasta of witte rijst. Het opmerkelijke is dat het nog lukt ook, zo leert althans de ervaring. Zo’n klas valt na afloop grotendeels weer terug in de oude patronen, vermoed ik, maar het zet de kinderen en zeker ook de ouders wel aan het denken. Zelf koken, jongens, dat is beter!

Nou, genoeg gejeremieerd. We moeten uitkijken dat schrijven over eten niet altijd jammeren over problemen wordt. Het is allemaal vrij simpel: blijf weg bij de industrie. Voorgesneden groenten? Een zegen voor de haasthebber. Maar kant-en-klaar dient vermeden te worden, om maar te zwijgen van pakjes en zakjes.

Eten! Pasta vind ik nog zo slecht niet, mits je er niet te veel van eet. Laten we hem eens combineren met extra veel van de koning der groenten, broccoli. En dan doen we er op armeluiswijze een pietsie vlees bij, voor de smaak.

 

Broccoli met pasta

Voor 4 personen

 

800 g broccoli

1 ui, in halve plakken

1 teen knoflook, geplet

5 eetlepels olijfolie

beetje chilipoeder

100 g gehakt, half-om-half

50 ml witte wijn

2 eetlepels Thaise vissaus

250 g penne of andere korte pasta

 

Snij de rozen van de broccoli en verdeel ze in kleine stukjes. Schil zonodig de stronk en snij ook die redelijk klein.

Fruit in een braadpan de ui en knoflook in een scheut olijfolie, samen met de chilipeper, tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en bak het los en rul. Schenk er vervolgens de wijn en de vissaus bij (nee, dat is niet raar, de Romeinen gebruikten het al en in Zuid-Italië maken ze hem nog steeds als ‘colatura’), en laat indampen tot de wijn verdwenen is.

Kook de pasta al dente in water met zout. Voeg 5 minuten voor hij klaar is de broccoli toe, roosjes en stukjes stronk. Laat uitlekken en meng met het mengsel in de braadpan.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept broccoli met pasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.