Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept Burrata met gezouten citroen en tomaatjes

Opeens was hij overal: Burrata. Voor degenen die hem nog niet kennen, het is een kluit Mozzarella met een zacht zuivelig, ‘boterig’, binnenste. Toen ik met hem kennismaakte was het in zijn geboorteland Apulië. Hij was te schuchter om op reis te gaan. Toen. Hij zou uitsluitend binnen twee dagen na fabricage lekker zijn; te kort om verre tochten te ondernemen. La Burrata is in de jaren 50 ontstaan doordat een verveelde Mozzarellamaker restjes aan elkaar kneedde rond een beetje verse wrongel. Mozzarella is een kneedkaas, dat weet u, die door dappere lui wordt gemaakt die met hun blote handen in wei van al gauw 60 graden werken: bij de wrongel wordt water van 95 graden gegoten, waarna zij aan het werk gaan; hoe is dat mogelijk?

Ik weet niet wat het idee omtrent houdbaarheid/reisvaardigheid heeft doen veranderen, maar sinds een jaar of vijf is de Burrata uitgevlogen over Europa; ik koop hem zelfs op de markten van Tonnerre en Ancy-le-Franc. En diverse lui zitten er rijk van te worden; zo’n kaasje van een ons of twee kost rap zeven euro. Dat is duur voor iets ongerijpts. Het succes is wellicht te danken aan de nieuwkomerstatus, de relatief hoge prijs (iets goedkoops wordt niet snel hip) en bovenal aan de perfecte inpasmogelijkheid in vlotte, lichte grotestadshappen op basis van groente. Ideaal voor koks en kokers die hun vegetarische repertoire willen verrijken met een andere textuur. Maar ik kom natuurlijk weer eens met iets met vlees, laat dat maar aan mij over. Een antipasto op één bord en daardoor een voorgerecht van statuur. Toch geen zin in ham? Dan neem je wat meer Burrata.

 

Burrata met gezouten citroen en tomaatjes

Voorgerecht voor 4 personen

 

1 gezouten citroen (Marokkaanse winkel)

circa 8 gedroogde tomaatjes op olie

4 fraaie sneden zeer goede rauwe ham (Parma, San Daniele, serrano)

1 of 2 Burrata’s

stuk of 12 zwarte rimpelolijven

straal uitstekende olijfolie

 

Snijd de citroen in stukken en verwijder het vruchtvlees. Snijd de schil in stukjes. Snijd de tomaatjes in reepjes. Organiseer de plakken ham zo intact mogelijk uit hun verpakking (wat een strijd is dat toch vaak!) en leg ze elk helemaal uitgestrekt op een bord. Scheur de Burrata met je vingers in 4 stukken en verdeel over de borden. Maak verder op met de stukjes citroen, tomaatjes en olijven. Draai er grof wat peper over en bekroon met een sliertje olijfolie.

 

Noot bij de foto: sorry zeg, twee keer hetzelfde blauwe tafeltje. Had het niet in de gaten bij het nemen van de kiek en nu Is Het Te Laat.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Recept Burrata met gezouten citroen en tomaatjes

    1. In Amsterdam wemelt het van de goede kaaswinkels. L’amuse natuurlijk, maar ook Abraham Kef en de Kaaskamer. Ze hebben dikwijls nog verschillende vestigingen ook.

  1. Het zou kunnen zijn omdat er tegenwoordig heel veel koelwagens van Nederland op Zuid Italie rijden om de ‘verse’ vis aan te voeren. Die kunnen de Burrata mooi mee terugnemen. €35,- per kilo is eigenlijk inderdaad best een behoorlijke prijs voor een kaasje waarvan de onderdelen voor €12,- per kilo te koop zijn en eenmaal gesneden per gerecht is het ook weer zo dat ze apart liggen- De sensatie zit ondermeer ook in het opensnijden. Het brengt mij op een idee voor een gerecht tijdens ons truffelweekend. Als ik deze salade nu eens maak maar dan met een mooie Mozzarella di Bufala en een ricotta van de buurman aangemaakt met zwarte truffel? Op een kilo kaas houd ik dan €25,- voor de truffel.

  2. Het zou kunnen zijn omdat er tegenwoordig heel veel koelwagens van Nederland op Zuid Italie rijden om de ‘verse’ vis aan te voeren. Die kunnen de Burrata mooi mee terugnemen. €35,- per kilo is eigenlijk inderdaad best een behoorlijke prijs voor een kaasje waarvan de onderdelen voor €12,- per kilo te koop zijn en eenmaal gesneden per gerecht is het ook weer zo dat ze apart liggen- De sensatie zit ondermeer ook in het opensnijden. Het brengt mij op een idee voor een gerecht tijdens ons truffelweekend. Als ik deze salade nu eens maak maar dan met een mooie Mozzarella di Bufala en een ricotta van de buurman aangemaakt met zwarte truffel? Op een kilo kaas houd ik dan €25,- voor de truffel. En natuurlijk een plakken vers gesneden prosciutto ham van de buurma, dat scheelt ook een boel gefrunnik met de ham.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.