Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept doperwtjes op zijn Frans 2013

 

Daar zijn ze weer, onze eigen kleine groene rakkertjes, de kogellagertjes van mijn junigeluk: de doperwtjes! Laat ik beginnen met een klacht. Vanaf april of daaromtrent voeren groentelieden dikke, schonkige peulen aan uit Spanje, waarbinnen dicht opeengepakt knikkers huizen die als ‘erwtjes’ worden verkocht. Dat zijn het niet. Het zijn weliswaar eetbare en, mits streng aangepakt, zelfs smakelijke dingen, maar het verschil met verse kapucijners is onduidelijk: grof, dik van schil, lage voorhoofdjes en met een domme uitdrukking in het groen. Soeperwten zijn het, prakerwten, tafelvoetbalerwten die ver staan van de primeurs waar de Franse koningen in de 17e eeuw mee werden verblijd: het fijne erwtje dat de nieuwe trots was van de vorstelijke moestuinmannen.

Ik blijf me verbazen dat asperges een geweldige hype zijn, terwijl het ranke, kleine erwtje vrijwel integraal door vriezers en blikkers wordt opgekocht, om doodgekalibreerd de rest van het jaar te wachten op uitgebluste gezinsvoeropwarmers.

Als je dan na een zoektocht ideale erwtjes vindt, zoals ik bij groentehandel Ebbe in de Amsterdamse Zeilstraat, moet je voor het privilege om zelf te mogen doppen flink in de buidel tasten. Een kilo kostte een tientje, en daarvan hield ik zo’n twee ons over: een maaltje voor twee. Spaanse knikkers geven vier ons uit een kilo peulen, maar lieve lezers, wat een verschil! Deze zoete, guitige, smaragdkleurige snoeperwtjes waren dermate teer dat ik het nodig vond om mijn trouwe recept voor petits pois à la française (à la languedocienne eigenlijk, omdat er spek in gaat) iets aan te passen. Kijk, ik heb in Frankrijk geleerd om de erwten rustigjes een half uur of langer waterloos te smoren met boter en een slahartje. Doe je dat korter, dan blijven de uitjes en de sla te stevig en geeft die laatste zijn smaak niet af. (Ja, nieuwkomers, de sla is hier een kruid!).

Kortom, hier een aangepaste versie van mijn jaarlijks terugkerende recept, met nog een versimpeling ook: in plaats van kleine, hele uitjes – die zijn soms lastig te krijgen – nemen we een grote. Een rode, dat ziet er aardig uit.

 

Doperwtjes op zijn Frans

Voor 4 personen

 

1 rode ui, in halve plakken

50 g ontbijtspek, in ragfijne reepjes

50 g roomboter

1 klein slahartje

2 kg verse doperwtjes in de peul (400-500 g gedopt)

1 dikke theelepel suiker

1 takje tijm

 

Smoor de ui met het spek in de boter, afgedekt, op laag vuur 2 minuten. Voeg de sla toe, sluit de pan en smoor nog 7 minuten. Doe nu pas de erwtjes, de suiker, de tijm en wat zout erbij en laat in de gesloten pan nog 10 minuten garen. Kijk. Is er vocht onder in de pan? Laat dat dan op iets hoger vuur en dekselloos even indampen.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

7 reacties op “Recept doperwtjes op zijn Frans 2013

 1. Hé grappig, in 2012 werd er nog bladpeterselie aan toegevoegd. En de ui is nu rood geworden en het varkentje in reepjes in plaats van dobbelsteentjes. Pietsie minder suiker ook. De Franse keuken blijft maar evolueren 😉 Maar we gaan er weer (op z'n Languedocs leer ik nu) van smullen, want ook dit jaar heeft vriendin ze rijkelijk in de tuin. Merci Onno!

  We maken er overigens ook een heerlijk dip mee, met goede olijfolie, licht gepofte knoflook en wat vers mintblad. Libanees brood.

 2. Dag Onno

  Ik wilde gewoon even kwijt, dat ik net als jij elk jaar weer reikhalzend uitkijk naar de verse doperwt. En zeker door dit recept, is het elk jaar weer smullen, genieten geblazen. Ik moest er wat langer opwachten dit jaar, alles was zeker 14 dagen later, vertelde mijn groenteman.
  Maar nu staan ze weer te smoren op het vuur, dit jaar met rode ui, en tijm. Heerlijke combinatie.
  Ga zo door en blijf ons verrassen.

  1. Dank je wel! Toevallig heb ik ze ook zojuist weer achter de kiezen. Vegetarisch dit keer, dus gewoon de spekjes weggelaten.

 3. Hallo, doppertjes uit eigen tuin, voor het eerst in 20 jaar. Om 17 uur geplukt, direct verwerkt als beschreven in je recept. Heerlijk!

 4. Bijna een jaar later. Toevallig hadden we hier in Spanje wel Iberico ham en geen spek voorhanden. Het is behelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.