Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Elzasser kip met Riesling

 

Goed, er zijn te veel pluchen ooievaars en krulgegraveerde groene wijnglaasjes en oma’s aardewerken ovenschalen en alle dorpen zien eruit als decors voor verfilmingen van Dickensverhalen, maar toch is de Elzas leuk. Giechelend leuk en gezellig en behaaglijk. Het is er druk, want niet alleen oefent de streek aantrekkingskracht uit op toeristen, allerlei volk wil er graag wonen. De reep grond op de westoever van de Rijn is door de eeuwen heen afwisselend Frans en Duits geweest en bromt en zoemt sinds 1945 weer als Franse regio, met aangename resultaten, ook economisch. Zelfs in een recht-op-en-neer eethuizen waait een luchtig windje, zodat de toch heus Midden-Europese zuurkool-, varkensvlees- en aardappelgerechten iets vrolijks krijgen. Mag ik dan even een vineus minpuntje aanroeren? Te veel Elzasser wijnen zijn vaag zoetig zonder dat te melden op het etiket. Zonde. Ik had vanwege het privékarakter van mijn kerstweek aldaar geen afspraken gemaakt voor wijnbezoeken en sleept de benodigde flessen net als iedere toerist uit de supermarkten en winkels naar ons huurhuis. Om daarmee elke keer opnieuw de gram van het droogblievende gezelschap op te wekken.

Goed. De keuken in! Een van mijn favoriete Elzasser recepten is kip met Riesling. Daarbij past ook een net niet droge wijn uitstekend. Ui, wijn en room is trouwens een berucht goede combinatie.

 

 

 

Elzasser kip met Riesling

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 kippenbouten of –karbonades

50 g roomboter

3 sjalotten, in dunne plakjes

200 ml Riesling (of andere witte wijn)

150 ml crème fraîche

25 g bloem

flink wat vers gehakte peterselie

 

 

Bestrooi de stukken kip goed met zout. Neem een pan waar ze naast elkaar in passen. Verhit de olie met de helft van de boter en braad de kip aan tot het een beetje kleurt. Haal uit de pan en doe er de sjalotten voor in de plaats. Zet het vuur laag en fruit ze zachtjes glazig in 2 minuten. Doe de wijn in de pan, breng aan de kook en leg er de kip in. Laat een half uur garen met het deksel op een kier. Haal weer de kip eruit en roer de room door de saus. Prak in een beker de bloem door de resterende boter en meng tot hij helemaal is opgenomen. Klop deze ‘beurre manié’ door de saus en laat op zacht vuur binden. Kook nog 1 minuut zachtjes door en breng op smaak met zout. Serveer de kip overgoten met de saus en bestrooid met veel peterselie. Erbij: gekookte aardappelen.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.