Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept erwtensoep

Hij heeft hem gekregen en verdiend. Will Jansen, die goede Will, die nu alweer vijf jaar het magazine Bouillon! maakt, ontving vorige week de Wina Bornprijs. Vier keer per jaar laat Jansen zijn boekige tijdschrift drukken, en volgens mij verdient hij er geen rooie stuiver aan. Het staat vol met schrijfsels over eten, over koks, over culinaire buitenlanden, met belevenissen en meningen van allerlei mensen, waaronder ook bekende literaire namen als onze eigen Giphart. Recepten bevat het zelden, en de plaatjes zijn ook op de bon. Het is voor lezers, voor eetlezers, voor lekkerbekkers in de luie stoel, en ik ben blij te kunnen melden dat ook duidelijk rekening is gehouden met bedlezers.

De Wina Bornprijs is vernoemd naar iemand die al aardig in de vergetelheid aan het wegzakken is. Jammer, want Wina was smaakbepalend in de jaren zestig en zeventig. Ze schreef meer dan honderd boeken en had jarenlang rubrieken in de Margriet en Avenue. Naar haar is een prijs vernoemd, die tussen 1996 en 2005 uitgereikt werd door een stel horeca-organisaties, en vanaf dit jaar opeens door het Netwerk in Gastronomie en Gastvrijheid, een club van uitsluitend vrouwen waarover op het internet niets te vinden valt. Hoe dan ook, Will Jansen verdient de prijs, en ook dat u gaat kijken op www.bouillonmagazine.nl. Als bekroning een gerecht waar hij vreselijk te pest aan heeft: erwtensoep.

Doe de erwten met het vlees en 2 liter water in een pan en breng aan de kook. Schuim af en doe het deksel op de pan. Laat 1 uur zachtjes koken. Haal dan het vlees eruit, verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Doe ze met de prei, aardappel en selderijknol weer bij de soep en laat nog een half uur garen. Ik vind het lekker om een klein gedeelte zeer klein gesneden prei en selderijknol achter te houden en pas 5 minuten voor het serveren toe te voegen, maar dat moet u zelf zien. Roer de soep grondig door en breng hem op smaak met zout en peper. Warm de rookworst in de soep. Voeg voor het serveren de bladselderij toe.

Erwtensoep

Voor 8 porties:

400 gram spliterwten

500 gram hamschijf

3 preien, in plakjes

1 grote aardappel, in stukjes

1/2 selderijknol, in kleine blokjes

1 rookworst

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.