Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept fluwelig doperwtensoepje met gamba’s

Wauw, wat een boek! Goud op snee, knetterend mooie foto’s, harde kaft en overtuigende recepten. Ciao Bella, de smaak van Venetië van Tessa Kiros (uitgeverij Terra) hakt erin hoor. En dat voor maar 29,95! Maar ja, toen kwam Vinazza, de maan, het land en het leven van Diane Lensink voorbij (Kosmos, 24,95). En ging ik vergelijken. Ciao Bella is gelikter. Een internationale productie, kosten noch moeite noch lezers gespaard. Maar tegelijk is het oppervlakkig. De teksten zijn flauw, dun, voorspelbaar. De Fins-Griekse schrijfster heeft nooit in Venetië gewoond, dat is zo klaar als een klontje. Nee, dan Vinazza. Op goed-Nederlandse wijze weet Kosmos zelfs met prachtige foto’s nog geen schitterend boek te maken – gewoon te veel materiaal, te weinig ruimte -, maar aiai, wat een sfeer! Dit is echt, dit is het leven van Diane Lensink, kookster en uitbaatster van appartementjes in de Ligurische alpen.

Misschien lekkerbek ik extra omdat ik zelf een jaar in Italië heb gewoond, maar zoals het hier beschreven staat, zo is het. Daarbij komt dat Lensink zeer vaardig is met de pen. En met de pollepel en het mes, als ik het zo bekijk. Het water loopt me in de mond. ‘Je kunt bij mij goed eten. Wat weer niet wil zeggen dat ik heel goed kan koken. Maar ik heb goede spullen,’ schrijft ze. Onnodige bescheidenheid, lijkt me, maar ondertussen wel het credo van de Italiaanse keuken. Lensink heeft een weldadigeVellutata di patate e gamberoni in haar boek staan, een fluwelig soepje van aardappels met gamba’s. Zelf suggereert ze als variant daarop in plaats van aardappels doperwten of borlotti, kievitsbonen, te gebruiken. Verse borlotti vind je alleen in Italië, en aangezien ik officieus doperwtenambassadeur ben, hier de vellutata di piselli. En volgens mij werkt het ook fantastisch met verse kapucijnertjes (koop 1,3 kg ongedopt).

Pel de gamba’s. Fruit de wortel, selder en helft van de ui een minuutje in een scheutje olie. Doe er de bouillon bij, plus de gambakoppen, en kook 20 minuten zachtjes. Giet door een zeef en druk de koppen en groenten er een beetje doorheen.

Fruit de rest van de ui even in wat olie en voeg de doperwtjes toe. Doe er de soep bij en kook zachtjes 10 minuten. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Bak de gamba’s heel kort (2 minuten) in wat olie. Bestrooi met zout en peper. Doe in vier kommen soep en in elke 3 gamba’s met wat bakolie.

Fluweelsoep van doperwtjes en gamba’s

Voor 4 personen:

12 flinke rauwe gamba’s

1 worteltje, gehakt

1 stengel bleekselderij, gehakt

1 flinke ui, gehakt

extra vergine olijfolie

1 liter groentebouillon

400 gram gedopte doperwten of kapucijners (vers of anders diepvries)

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.