HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept forel met amandelen

 

Zo, mijn kijkje in de hel heb ik weer gehad, voor deze zomer. Camping Kirchzarten in het gelijknamige, niet onaardige plaatsje in het Schwartzwald bleek na een bloedhete, vruchteloze rondtocht langs toeristeninfo en wat horecaetablissementen de enige plek waar fatsoenlijk internet beschikbaar was. Onze Ferienwohnung had dat niet. De Campingplatz was een mierennest dat krioelde van Nederlanders, hutje mutje, scheerlijnen door elkaar, auto’s voor de caravan. Hartstikke gezellig! Heel veel tieners, heel veel zwetende, ontluikende erotiek, het gemeentelijke zwemparadijs ernaast, blauwe barbecuerook tussen de bomen, kratjes bier in de schaduw.

Maar de verlossing was daar. Een half uurtje rijden bracht ons van wiki bij 36 graden naar 30 wikiloze boven op een berg, voorzien van kalmte, vlinders en een restaurant. In de streek serveert men graag vis die als Schwartzwaldforelle wordt aangekondigd, maar die toch echt dezelfde, van origine Amerikaanse regenboogforel is die overal in Europa wordt gekweekt. Die groeit nu eenmaal sneller en is minder nuffig dan de inheemse beekforel. Toch lijken er soms verschilletjes te zijn. Wie weet doet het voer ertoe, of de maat tot waar je de beesten laat groeien. Per slot van rekening is een zalmforel exact hetzelfde dier, maar dan wat ouder, dat rode kleurstof door zijn eten heeft gekregen.

De Forelle mit Mandelbutter die ik op een koele 1030 meter hoogte voorgezet kreeg, was een fors exemplaar, forser dan we in Nederland gewend zijn. Maar hij was perfect. Stevig door de bloem gehaald en flink gebakken, zodat het vel krokant was; ik heb het helemaal opgegeten. Daarbij was hij bedolven onder de gebakken amandelschilfers. Op twitter kreeg ik al giechelende vragen bij de foto waar de forel nou was. Goed, amandelen klaar? We gaan bakken.

 

Forel met amandelen

Voor 4 personen

 

4 forellen

bloem

100 g roomboter

150 g geschaafde amandelen

1 citroen, in parten

 

Spoel de forellen schoon van binnen en van buiten, dep ze droog en zout ze goed, ook van binnen en buiten. Haal ze goed door de bloem, klop het teveel eraf, maar er moet toch echt wel wat blijven zitten ook.

Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot hij bruist en leg de forellen erin. Laat eerst op hoger, dan wat lager vuur 4 minuten bakken. Draai ze om en laat nog 4 minuten bakken. Maar één keer draaien is het best.

Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.

Haal de vis uit de pan, doe de amandelen bij de boter en voeg de resterende boter toe. Verhit tot het gaat schuimen en giet over de forellen. Geef er parten citroen bij.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

3 reacties op “Recept forel met amandelen

    1. Volle Chardonnay, lijkt me, hoewel die Vijiriega van jullie het ook uitstekend zal doen. Maar als je in Duitsland bent, past een niet helemaal droge Müller- Thurgau het best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.