Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept frambozenpudding

img_0147_small Zeg ‘frambozen’ en ik begin spontaan te kwijlen. Frambozen zijn subtiel, indringend, geurig, sensueel; al mijn smaakpapillen en geurreceptoren springen in de houding als de donkerrode vruchtjes in de buurt komen. Tot vorig jaar was ik een roepende frambozenprofeet in de woestijn. Maar toen kwamen er berichten over de Bijzondere Effecten van de vrucht, over anti-oxydanten en anti-kanker en anti-harten en vaten of iets dergelijks. Inmiddels is de verkoop van frambozen dik verdubbeld en liggen ze zelfs supermarkten die er voorheen niet eens van gehoord hadden. Mooi.

In Meijel, op de grens van Brabant en Limburg, telen Carlo Peters en Henny van Bergeijk frambozen. Hun bedrijf, Raspberry Maxx, was de eerste alleen-maar-frambozen-kwekerij van ons land. Straks komen hun eerste vruchten van de planten (nu is er alleen nog maar kas en buitenland) en ter gelegenheid daarvan is er op 7 en 8 juli een frambozenweekend. Met een frambozenreceptenwedstrijd (zie www.raspberry-maxx.nl). Ik mag in de jury zitten, dus kom maar op met de ideeën! Ik doe vast een schot voor de boeg met een frambozenbroodpudding. Het aardige is dat niet-ingelichten niet doorhebben dat er brood is gebruikt; het transformeert in iets heel anders.

framboos2small Week de gelatine in koud water. Snijd de korsten van het brood. Snijd de boterhammen in tweeën. Breng het water met de suiker aan de kook en laat heel zachtjes 5 minuten koken. Doe het fruit in porties in de suikerstroop en haal het er vrijwel onmiddellijk weer uit met een schuimspaan. Bewaar. Neem een kom of vorm en leg er wat sneetjes brood in, een paar maar. Verdeel er rijkelijk fruit over. Maak laagjes brood en fruit.

Knijp de gelatine goed uit, doe bij de suikerstroop. Draai het vuur uit en laat de gelatine al roerend oplossen. Verdeel de stroop over het toetje. Dek af met plastic folie en leg er een passend bordje op. Zet daar een blik of iets anders zwaars op. Laat afkoelen en zet een paar uur in de koelkast.

Nu zou het mogelijk moeten zijn om de pudding te ‘lossen’ op een schaal, maar bij mij ging dat faliekant mis. Oplossing: gebruik een glazen kom – dan zie je ook wat – en schep eruit om te serveren.

Frambozenbroodpudding voor 4 personen:

3 blaadjes (= 5 gram) gelatine

1/2 casinobrood, gesneden

1/4 liter water

200 gram suiker

500 gram frambozen en/of ander rood fruit

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.