Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gebakken andijvie op z’n Italiaans

 

Koken er nog mensen andijvie? Gewoon ouderwets, braaf, snijden, wassen, in de pan ermee en dan uit het water opdienen? O sorry, hij zal wel afgegoten worden. Mijn moeder bond trouwens het kookvocht met maïzena om zo ‘alle vitamines te behouden’. Laat ik dan degenen die deze voeten-in-de-kleimethode hanteren dan uit de droom helpen: er valt verrekte weinig ‘te behouden’ in andijvie. Er zitten nauwelijks vitamines in. Kijk, waarvoor eten wij groenten? Voor de vezels. En om minder vlees te eten, gewoon als aangename mond-afwisseling op de koolhydraten. Kool is een uitzondering; die barst van de goede zaken. Maar andijvie? Hou toch op. En hem rauw door de aardappelen roeren helpt niet, want uit rauwe groenten neemt ons lijf minder op dan uit gekookte. You can’t win met bladgroente. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Zoals ik al zei, we eten hem omdat hij lekker is. Althans, dat zouden we moeten doen. Helaas is andijvie dat in de meeste huishoudens niet. Het is corveevoer, opdringvoedsel dat door de eters met wisselende gevoelens van weerstand wordt opgegeten, hangen, wurgen, walgen, zuchten, aan iets anders denken en slikken – anders geen toetje! En dat terwijl de oplossing zo simpel is: smakelijk maken dat groen. Op zijn Italiaans.

O, nog even: het bleek zo lekker dat mijn struik andijvie mij het vlees deed vergeten. Maar alles staat of valt met de kwaliteit van de olijfolie. Die dan meteen over de gekookte aardappels erbij kan; maaltijd klaar.

 

 

 

Italiaans gebakken andijvie

Hoofdgerecht (!) voor 2 (!) personen

 

1 grote krop andijvie

flink wat zeer goede olijfolie extra vergine

1 à 2 tenen knoflook, in plakjes

 

Verdeel de krop in de lengte in vieren door de kont diep in te snijden en de zaak uit elkaar te trekken. Was de kwarten in ruim water. Breng een zeer grote pan water met 10 gram zout per liter aan de kook en duw er de andijvie in. Kook 10 minuten, ja heus, en zorg dat die ene bovenliggende kwart niet telkens boven het water uitkomt. Til de andijvie eruit en leg in veel koud water. Wacht 5 minuten, til eruit aan de kontjes en knijp er voorzichtig van bovenaf naar beneden zoveel mogelijk water uit.

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak er de knoflook en andijvie in. Draai na een paar minuten de groentestruikjes om. Zout onderwijl de groente. Begiet tussentijds nog eens met meer olie. 6 minuten bakken moet voldoende zijn. Serveer overgoten met nog wat olie.

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.