Sperzieboontjes in de winter? Ja en nee. Kijk, ik was in december in Parijs, waar ik een ongewenst opwindende dag meemaakte bij ontwijken van de gele hesjes, die toen nog heel veel teweeg brachten in de straten. Alles was dicht, musea, bioscopen, attracties, ook op plaatsen buiten het centrum waar geen protesteerder te vinden was. Daar kwamen we achter middels uren rondjokken en metro’s nemen die wel reden maar niet op alle stations stopten. Na een dag van schoenzolen slijten eindigden we in een Chinees eethuisje waar men ons schichtig binnenliet en meteen achter ons de deur op slot deed, rondturend naar mogelijke ruit-ingooiers. Binnen bleek men verbluffend goed te koken. Een van de gerechten die we bestelden was roergebakken sperzieboontjes, ogentranend heerlijk. Pas toen ik nadacht over het uitzoeken van het recept en het zelf maken ervan drong de politiek-correcte consequentie tot me door. Culinair schrijver. Voorbeeldfunctie. Seizoenen. Waarop ik thuis verlekkerd starend naar het recept in De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop (kopen!) de bereiding opschoof naar het begin van het sperzieboontjesseizoen. Nu, zo ongeveer. Dunlops verzoek tot het toevoegen van ingelegde mosterdkool schoof ik gevoelloos terzijde. Maar om de gedroogde pepers en sechuanpeper kon, wou ik niet heen. Een prachtige gelegenheid om die eens in te zetten, want ze behoren beide tot de kastbevolkende ingrediënten die ik telkens tegenkom maar waarvan het gebruik niet aan mijn kookbreinautomatismen is toegevoegd. In water weken en dan hard bakken? Juist. En eet je ze daarna ook op? Jazeker, hoewel misschien niet allemaal.
Gebakken sperzieboontjes met sechuanpeper
Bijna-hoofdgerecht voor 2 personen
300 g sperziebonen
4 gedroogde chilipepers (de grotere, geen piri-piri of peperoncino)
in ui, in kwarten gesneden
3 tenen knoflook, gehakt
5 cm verse gember, gehakt
1 theelepel sechuanpeper
3 eetlepels neutrale olie
Een sliertje sesamolie
Knip de gedroogde pepers in stukken, klop de zaadjes er zo goed mogelijk uit en week de pepers in warm water. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Snijd ze doormidden. Kook ze net aan beetgaar in water met zout; laat uitlekken.
Verhit een wok op je hoogste vuur. Doe er de geweekte pepers en de sechuanpeper in en bak tot de pepers donkerder kleuren. Voeg de sperzieboontjes, knoflook, gember en ui toe en roerbak op laaiend vuur tot de boontjes duidelijk tekenen van schroeien vertonen. Meng er fluks de sesamolie door en verplaats alles naar een schaal. Met nog een gerecht en rijst erbij is het een puike maaltijd.