Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept geglaceerde sjalotjes en rauwe ham

Eigenlijk gaat het heel erg goed in de wijnbusiness, wist u dat? Voor ons dan, wijndrinkers. Natuurlijk zijn er wijnboeren hier en wijnboeren daar die problemen hebben, streken die klotsen van onverkoopbare wijn, gebieden in Australië waar het irrigatiewater op raakt of branden alles verwoesten. Maar met de kwaliteit van de wijn als geheel, in de wereld, gaat het goed. Door de groeiende kennis zien wijnmakers kans om steeds vaker iets fatsoenlijks te brouwen, en de inkopers van supermarkten en ketens van wijnhandels doen hun werk steeds beter.

Voor consumenten maakt het uitdijende aanbod het alleen maar lastiger, vooral als je het onverschillige stadium voorbij bent en op zoek gaat naar iets aardigs, iets dat beter is dan de rest, liefst voor hetzelfde geld natuurlijk. Gelukkig zijn er de gidsen van Harold Hamersma en van Nicolaas Klei, maar eenmaal in de boekenkast staan ze zo stil. Op het internet was er gek genoeg vooral informatie voor professionals, diepgravende info over wijnen van vaak hoge prijzen. De site lekkerwijntje.nl, wel bedoeld voor gewone consumenten, werd al jaren niet meer goed bijgehouden.

Tja, en nu is er dan www.bythegrape.nl. Een Engelse naam natuurlijk, dat moet zo ongeveer, tegenwoordig. Initiatiefnemer Derrick Neleman heeft in een groot gebaar een heel stel bekende wijnschrijvers bij elkaar gebracht (ja, ik doe ook mee), maakt meteen maar filmpjes en cartoons, garandeert elke dag meerdere verse bijdragen. Geen voorzichtig beginnetje, maar meteen het diepe in. Met wijninformatie, vooral over betaalbare wijnen, en nog recepten op de koop toe. Of het een blijvertje is? We gaan het zien. Dit recept staat er trouwens niet op: parmaham met in sauvignon blanc geglaceerde sjalotten.

Pel de sjalotten. Smelt de boter in een pannetje waar de sjalotten naast elkaar precies in passen. Zet ze net onder met wijn en voeg suiker en weinig zout toe. Laat op een heel laag pitje, met een deksel schuin, circa 15 minuten garen. Haal ze dan uit de pan en kook het vocht in tot stroperig. Wentel de sjalotten daarin en laat ze afkoelen. Serveer ze koud met gulle sneden parmaham. Erbij: vooral geen sauvignon blanc, maar pinot noir.

Parmaham met in witte wijn geglaceerde sjalotten

Voor 4 personen:

12-16 sjalotten

50 gram roomboter

2 à 3 glazen sauvignon blanc

1 flinke theelepel suiker

12 niet te dunne plakken parmaham

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.