Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gehaktballen met knoflook en tomaat

 

Het zwarte gat nadert, het wenkt, het grijnst en stapt dan weer achteruit. Nee, opnieuw zie ik aanvullingen, fouten. Een dubbel recept zelfs!

Ik werk al drie jaar aan een boek waar ik mijn culinaire kennis in kwijt kan. Eind juni had ik de tekst af, maar sindsdien heb ik harder gewerkt dan ooit, met het nakijken van proeven, het nakijken van proeven en het nakijken van proeven. Dat het corrigeren meer dan twee maanden in beslag nam confronteerde me rauw met de omvang; het blijken meer dan 1000 pagina’s. Maar ik moet niet zeuren, ik vond het heerlijk, vanaf de eerste letter drie jaar geleden tot de laatste aanvullingen en het maken van de registerlemma’s. Speuren, herinneren, checken, omschrijven, formuleren, alles opschrijven over eten, over de ingrediënten die in ons land te koop zijn, maar ook over kooktechnieken, over smaak, over etiquette, over proeven en filosofie, over wijn en timing en gastronomie. Mythen ontkrachten, tips en trucs en handigheidjes noteren, verhalen en anekdotes schrijven en natuurlijk recepten polijsten en controleren; ik speelde de ganse tijd in de speeltuin.

Als u deze woorden leest moet De grote Kleyn klaar zijn. Naar de drukker ermee; de presentatie is op 14 oktober. Vanaf vandaag is er opeens tijd, een zee van tijd om Volkskeukens te bedenken, en de recepten ervoor natuurlijk. Fijn. Hoop ik. Zullen we maar gaan koken? Het is tijd voor gehaktballen, en dan mijn rijk beknoflookte, met tomaat. Daarmee krijg je elk zwart gat gevuld.

 

 

Knoflookgehaktballen met tomatensaus

Voor 4 personen

 

400 gram gehakt half-om-half

1 ei

beetje tijm of herbes de Provence

handjevol gekookte rijst

4 tenen knoflook, gehakt

2 handjesvol paneermeel

drupje olie of bakvet

1 literblik gepelde tomaten

beetje chilipeper

1 eetlepel suiker

 

 

Meng en kneed het gehakt met het ei, tijm, rijst, zout, peper, een kwart van de knoflook en genoeg paneermeel om ze stevigheid te geven. Wie last heeft van uiteenstortende ballen: langer kneden is de oplossing.

Vorm er vier grote, enigszins afgeplatte ballen van en braad die aan in een drup olie. Pureer de bliktomaten. Bak de rest van de knoflook nog 1 minuut naast de ballen mee en giet dan de gepureerde tomaat in de pan. Doe suiker en zout en misschien nog wat kruiden of chilipeper bij de tomaat en pruttel op een zacht vuur een kwartier, 20 minuten, zonder deksel. Draai halverwege de ballen om maar pas op, ze zijn nogal teer.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.