Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gehaktballen met amandelsaus

 

 

Een actief weekje achter de rug, culinair gezien. Lekker gefröbeld, geknoeid, gekliederd. Kieken gemaakt en rauw geconfronteerd (dank, twitter- en fb-volgers) met de problemen van de voedselfotograaf. Vooral het roerei met verse morieljes riep commentaar op, ‘de hond ziek?’

Heb weer twee kilo asperges geschild, ja, zelf, u weet wel, zo deden mensen dat vroeger. We aten ze koud met Hollandse garnalen en een klodder zelfgemaakte mayonaise. En daarna lamsbout met aardappelen uit de oven.

Gastronomisch handwerk, schillen, snijden, roeren, het is een nobele zaak. Het levert je applaus op en een volledige aflaat als het om afwassen gaat. Als ik heel diep in mijn geheugen peur is dat waarschijnlijk de drijfveer geweest om de pannen te gaan bestieren, ergens op een vakantie met vrienden op mijn achttiende. Maar hou het vol en het wordt steeds leuker. Het noodzakelijke handwerk wordt aantrekkelijk, het snijden, het schillen, het boodschappen doen, het markten afstruinen naar verse morieljes (nee, dit keer kreeg ik ze voor mijn verjaardag van dierbare vrienden die ook vroeg in hun leven de beslissende stap weg van het afwascorvee hebben gemaakt).

Ook voldoening gevend: kneden. Dat zal dikwijls deeg zijn, maar gisteren ging het om gehakt. Goed kneden is het behoud van de bal, dat wordt in alle kringen en gezindten en zelfs clubs beaamd. Vlees bevat zijn eigen plakmiddel, een soort eiwitlijm die vrijkomt bij manuele therapie. Bevredigend werk vind ik het, vol met mijn hand erin, knijpen, klauwen, draaien en opnieuw.

Het resultaat was voorbeeldig. Misschien niet op de foto – de twitteraars mopperden weer – maar zeker in de mond. Ach, weet je wat, ik geef het recept, ik ben nou toch bezig.

 

Gehaktballen met amandelsaus

Voor 6 personen

 

1 flinke ui, grof gesneden

2 tenen knoflook

8 g zout

800 g gehakt halfom

chilipoeder naar smaak

circa 8 eetlepels paneermeel

6 eetlepels olijfolie

150 ml witte wijn

2 takken tijm (of een beetje gedroogde)

50 g blanke (garneer)amandelen

 

draai de ui samen met de knoflook tot pulp met het bakje van de staafmixer, of rasp ze. Kneed het gehakt met het zout, de ui, knoflook en chilipoeder grondig en voeg gaandeweg zoveel paneermeel toe tot je een niet te plakkerig ‘deeg’ hebt (nee, er gaat geen ei bij).

Vorm er ballen van, wat groter dan die voor pingpong. Bak ze in de olijfolie rustig aan en schenk er dan de witte wijn bij. Voeg de tijm toe, dek af en laat 15 minuten garen op laag vuur. Haal de ballen en takken uit de pan en giet het braadvocht in een staafmixbeker. Doe de amandelen erbij (gevaarlijklevers voegen nu nog een half teentje rauwe knoflook toe – reuze Catalaans) en pureer. Breng op smaak met zout en serveer de ballen met saus.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept gehaktballen met amandelsaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.