HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept gehaktballen met Franse tomatensaus

Het is gehaktweer. Ja, het is ook woensdag, maar daar gaat het nu niet om. Reken maar uit: ik schrijf dit op dinsdag en ik ben niet helderziend en dus weet ik niet eens zeker of het morgen – vandaag – gehaktweer is. Ik vermoed het slechts. Ik heb even bij het weerbericht gekeken natuurlijk. Dat wel. Het zag er behoorlijk gehaktweerderig uit en dat gaf de doorslag. Voor mij vandaag en morgen gehaktweer, en voor u gisteren en vandaag.

Niet dat we er niet aan toe waren. De natuur is twee weken vooruit, zo las ik. Ik zag het trouwens ook, in de Bourgogne, en weer terug in mijn eigen tuin. Alles bloeit maar, spruit, ontbot, komt op, groen ritselt uit de takken en klimt uit de grond, vandaar dat ik nu al liters rosé achter de kiezen heb. Maar nu is het dan gehaktweer. Een beetje hufterig, vochtig, met regen, wind. De vogels negeren het, zodat je weet dat het geen nazomer is. Maar ik blijf binnen. Op het menu een gerecht dat mijn vader lang, lang geleden vertelde in een chauffeurscafé in Frankrijk te hebben gegeten. Een routier. Dat is al aardig opmerkelijk, want Fransen serveren niet gauw gehakt in een restaurant. Als ‘chauffeursballen’ kwamen ze op het huiselijk menu terecht, en bleven daar wegens groot succes. Ze smaken door hun gevaarlijk losse structuur heel anders dan de Hollandse bal, en tegenwoordig wil ik graag de tomatensaus wat uitzicht geven met een lik chilipeper, zeker op dagen als deze.
Verwijder het vocht van de tomaat en snijd hem in stukjes. Meng en kneed het gehakt met het ei, tijm, verse tomaat, rijst, zout, peper, de helft van de knoflook en genoeg paneermeel om ze stevigheid te geven. Vorm er vier grote, enigszins afgeplatte ballen van en braad die aan in een drup olie. Pureer de bliktomaten. Bak de rest van de knoflook nog 30 seconden naast de ballen mee en giet dan de gepureerde tomaat in de pan. Doe suiker en zout en misschien wat pittigheid bij de tomaat en pruttel op een zacht vuur een kwartier, twintig minuten, zonder deksel. Draai halverwege de ballen om maar pas op, ze zijn nogal teer.

Franse gehaktballen
Voor 4 personen:

2 verse trostomaatjes
400 gram rundergehakt
1 ei
beetje tijm
handjevol gekookte rijst
1 teen knoflook, geperst
2 handjesvol paneermeel
drupje olie of bakvet
1 literblik gepelde tomaten
1 theelepel suiker
wat chili of cayenne of sambal

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.