HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept gehaktballetjes met amandelsaus – Volkskeuken van 13 januari

Eerst maar even het bericht dat de boerenkip die geen boerenkip is, en waar ik woensdag over berichtte, geen boerenkip gaat heten. De ophef is te veel gebleken. Nu krijgt hij de naam ‘Volwaard’, wat dermate nietszeggend is dat het hele project wel zal drooglopen. Want wie gaat er nu een beetje meer geld betalen voor een beetje betere kip? Of je zeurt niet en grijpt blind naar het bleke treurvlees voor bijna niks, of je investeert in iets echts. Maar het is sowieso karigheid troef. Niet alleen Albert Heijn knijpt zijn assortiment af, de andere supermarkten doen het ook.

Mijn Dekamarkt gooide afgelopen najaar de cantharellen uit het schap, en nu tot mijn immense chagrijn de Tasty Toms. Goed, dit is het dode seizoen voor tomaten, zelfs Toms stellen weinig voor. Maar straks ben ik veroordeeld tot anonieme trostomaten die ook in de zomer niet de helft van de smaak hebben die ik verlang.

Ondertussen zit ik dagelijks tot mijn nek in de Spaanse gastronomie. Allemaal voor een nieuw boekje. Lekker, dat Spaans. Stoere smaken, gul gebruik van olijfolie, nog guller gebruik van knoflook. Ellebogen op tafel, goed de wijn laten klokken en vooral veel kletsen, discussiëren, ouwehoeren. Knoflook is de levenbrengende smaakbepaler van de albondigas, de gehaktballetjes die het meest bestelde gerecht zijn in de tapasbars in ons land. Behalve met tomaat bestaan ze ook met amandelsaus.

Week het brood in de melk en knijp het uit. Kneed het gehakt grondig door met het brood, de fijngeknepen knoflook, ui, peterselie, eidooier, zout en peper. Rol er kleine balletjes van, omvang pingpongbal. Braad ze aan in een gulle scheut olijfolie en haal uit de pan. Bak de amandelen in de achtergebleven olie met de gesneden knoflook tot ze een kleurtje hebben. Laat wat afkoelen. Doe de amandelen met de biscuitjes, de saffraan, de peperkorrels en de wijn in de beker van de staafmixer of de blender. Schenk er een pollepel bouillon op en draai tot een gladde pasta. Voeg de bakolie en wat meer bouillon toe om een saus te krijgen. Verhit die en laat de gehaktballetjes daar 15 minuten heel zachtjes in gaar pruttelen.

Albondigas met amandelsaus voor 4:

2 sneden oud witbrood

scheutje melk

500 gram gehakt, half-om-half

1 teen knoflook uit de knijper

1/2 uitje, ragfijn gesnipperd

handje platte peterselie, fijngesneden

1 eidooier

olijfolie

50 gram blanke amandelen

2 tenen knoflook, in plakjes

3 mariabiscuitjes

1 verpakkinkje (snufje) saffraan

5 zwartepeperkorrels

1/2 glas witte wijn

circa 2 dl bouillon

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.