Groentegerechten | Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept Goudse moppen Eke Mariën – Bakken met kennis

 

‘Door kennis meer genoegen’. Daarmee signeer ik mijn nieuwe boek. Klinkt ouderwets, maar ja, ik meen het echt. Vandaar dat ik met blijdschap mag verkondigen dat er in diezelfde gedachte een bakboek is verschenen van uitzoekkok Eke Mariën, getiteld Bakken met kennis (uitg. Karakter, € 29,99). Recepten voor koekjes, cakes, taarten, meringues en brood staan erin, maar niet zomaar. Mariën is een vorser, een experimenteerder, een nieuwsgierige aag waar je geen ‘je’ meer achter kunt zetten. Na meer dan ampele overweging heeft hij de belangrijkste bakingrediënten op de rij gezet als ‘the big five’, meel, suiker, vet, eieren en vocht, en verhaalt hij hoe die zich tot elkaar verhouden en wat ermee gebeurt als je er technieken als mengen en kneden op loslaat. Na het theoretische eerste gedeelte gaan we echt aan de slag, maar ook hier is bij elk recept een toelichting waarom het gaat zoals het gaat. Mariëns leren is spelen en zijn spelen is leren, en uiteindelijk hou je nog een massa lekkerbekkend eetwerk over. Kortom, verrukkelijke kost voor bakfanaten die willen weten waarom hun baksels lukken of fout gaan.

Ik ben aan rottige bakker, laat mij maar liever bij het fornuis hangen en wat roeren. Maar het simpele recept voor Goudse moppen dat ik lang geleden met mijn toen nog kleine dochter maakte, staat hier in een fijn gedetailleerde instructie.

 

 

Goudse moppen

Circa 40 koekjes

 

150 g roomboter

100 g witte basterdsuiker

2 g zout

8 g citroenrasp

20 g eidooier

200 g patentbloem, gezeefd

100 g kristalsuiker

 

 

Draai de boter zalvig met deeghaken. Voeg de suiker en het zout toe en draai tot alles goed is gemengd. Voeg citroenrasp en eidooier toe en draai tot al het vocht is opgenomen. Draai de bloem erdoor tot een egaal deeg ontstaat. Verdeel dat in tweeën en maak er twee lange rollen 4 cm dik van. Leg die 1 uur in de koeling (afdekken hoeft niet).

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht 155). Rol 1 rol door de kristalsuiker. Snijd de rol in plakken van 1 cm en leg ze met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Wip met een spatel een koekje op en controleer of de onderkant ook bruin is. Trek de koekjes met bakpapier en al op een rooster en laat afkoelen. Behandel daarna (of later) de 2e rol deeg.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.